Boldoggá avatták Solanus Casey-t, a bölcs kapucinus kapus testvért

Megszentelt élet – 2017. november 20., hétfő | 19:01

November 18-án a detroiti stadionban boldoggá avatták a sokak által szeretett kapucinus szerzetest, akihez, noha csak kapus volt a monostorban, mégis özönlöttek a hívek, hogy meghallgassa őket, és csodás gyógyulásokat tulajdonítottak neki.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az amerikai katolikus sajtó szerint Detroit legnagyobb katolikus eseményére került sor, azóta, hogy 1987-ben II. János Pál pápa a városban járt: november 18-án boldoggá avatták Solanus Casey-t. Az eseményen a hideg, esős idő ellenére több mint 60 ezren vettek részt.

Boldog Solanus Casey ír bevándorló szülők gyermekeként született Wisconsinban 1870-ben Bernard Francis Casey néven; tizenhat gyermekből hatodikként. Kevés iskolába járás és sokéves kétkezi munka után 21 évesen belépett a szemináriumba Milwaukee-ban, ahol azonban nem tudott a többiekkel lépést tartani a német és latin nyelven folyó órákon. Azt tanácsolták neki, lépjen be egy szerzetesrendbe, ahol mint sacerdos simplex („egyszerű pap”) bemutathatna szentmiséket. Barney Casey-ből végül Solanus testvér lett a kapucinusoknál, Solanó Szent Ferenc után, majd 33 éves korában Solanus atya – „egyszerű pap”, aki nem gyóntathat és nem prédikálhat. Emiatt soha nem panaszkodott.


A kapucinusoknál is küszködött tanulmányaival. Elöljárói úgy gondolták, hiányos ismeretei miatt egyszerű testvér legyen belőle; kapusnak (portásnak) például alkalmasnak látták – ami a legegyszerűbb munka volt a közösségben. Casey mégis boldog volt, hatalmas áldásként élte meg, és rendkívül komolyan vette kapusi feladatait. Több mint húsz éven át (1924–45) szolgált a detroiti Szent Bonaventura-monostorban. Segített a betegeknek, mindenkit meghallgatott, mindenkire odafigyelt, aki a rendházba érkezett; örömmel szolgálta Istent az egyszerű feladatokban. Életszentségének, szelíd alázatosságának és Isten akarata iránti engedelmességének híre egyre terjedt; hamarosan csodás gyógyulásokat tulajdonítottak neki. 1957-ben hunyt el.


Bár szinte egész életében kapus maradt, nagy tisztelet övezte szent életének köszönhetően, és számos csodát tulajdonítottak közbenjárásának.

Boldog Solanus Casey, könyörögj érettünk!

Forrás: Aleteia.org; Catholic News Agency

Fotó: News.va; CERC; St. Joseph Capuchin Province

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria