Boldogságra vagyunk teremtve – Megújult a máriakálnoki kegykápolna

Hazai – 2019. május 24., péntek | 10:28

Veres András győri megyéspüspök május 18-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a felújított máriakálnoki kegykápolnát és a mellette álló szentkutat. A szentmisén koncelebrált Kapui Jenő mosoni plébános, Magyaros László segédlelkész és Bellovics Gábor jezsuita szerzetes.

Veres András püspök szentbeszédében a kápolna Feszty Masa által készített oltárképét állította a figyelem középpontjába, amely Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatását ábrázolja. Mária látogatása emberi cselekedet, de üdvtörténeti üzenettel bír.

Isten Szentlelke által mindnyájunkat folyamatosan próbál irányítani akaratának és terveinek megvalósítására. Nem szabad elfelejteni, hogy mulasztással is bűnt követhetünk el. Elmulasztjuk megtenni a jót, amire Isten Szentlelke késztet minket. Mária nem kételkedett, hanem azonnal útra kelt, és így tette meg azt, ami nem csak egy emberi gesztus. Így lett Isten üzenetének a hírnöke. Meg kell tennünk azt, amit Isten kér tőlünk, így válunk Isten hírnökeivé, az Úr üzenetét így tudjuk közvetíteni embertársaink felé.

A mai világban is szükség van olyan keresztényekre, akik vállalják a prófétai küldetést, és nem tartják titokban vallásosságukat, nem szégyellik a hitüket, hanem bátran megvallva, Isten hírnökeiként, prófétáiként tudnak rávilágítani Isten szeretetének cselekedeteire a világban. Isten szeretete ma is megnyilvánul, de mi, emberek ezt talán nem mindig fedezzük fel, és ritkán teszünk tanúságot róla. Milyen jó lenne, ha minél több keresztény vállalná, hogy amit átél hitében, azt másokkal megosztja! Istentől azért kapunk ajándékokat, hogy azokkal másokat is gazdagítsunk. A Szűzanyát ez a cél vezette, amikor meglátogatta Erzsébetet. Osztozni akart rokonának az örömében, ugyanakkor ki akarta fejezni a saját örömét. A két örvendező nő találkozása olyan örömteli eseménnyé vált, aminek mások is részesei lehettek. 

Milyen jó lenne, ha minden fiatal nő örülne, hogy egy gyermeknek adhat életet! Ne engedjünk az ezzel ellentétes mentalitásnak! – kérte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Kifejtette, hogy emberi életünk akkor lehet boldog, ha a gyermeket az Isten áldásának tekintjük. Az emberi kapcsolatok válságát éljük, ezért újra kell építenünk kapcsolatainkat. Ha engedjük, hogy Isten akarata érvényesüljön életünkben, akkor mindnyájan olyan örömteli életet fogunk élni, mint Mária és Erzsébet. Rajtunk múlik, hogy Isten szeretete tud-e bennünk növekedni, vagy sem. Örömteli keresztényeknek lenne helye a világban. Ha rendszeresen hallgatjuk Jézus evangéliumát és járulunk szentségekhez, ha élünk a bűnbocsánat és az Oltáriszentség ajándékaival, akkor tudjuk megújítani az életünket, illetve emberi kapcsolatainkat. Erre van mindenkinek szüksége, hiszen Isten boldogságra teremtett minket. Vissza kell fordulni Istenhez, hogy Ő lehessen jelen az életünkben.

„Várjuk ezen a gyönyörű helyen a találkozást az Úrral, akarjunk az Ő jelenlétében elidőzni, hogy megtapasztaljuk az Ő szerető közelségét, mert akkor minden kételyünk és szomorúságunk meg fog szűnni. Isten szeretete így segít legyőzni minden nehézséget” – zárta elmélkedését a győri megyéspüspök.

Az ünnepi szentmise után Veres András megáldotta a kápolna mellett található új kutat, amelyből a kápolna alatt fakadó forrás vizét lehet fogyasztani.

2018 őszén kezdődött és 2019 májusában fejeződött be a máriakálnoki kegykápolna rekonstrukciója. A munkálatok során megújult a kápolna villamos hálózata, az oltár, a kegykép, a padok és a szobrok, valamint a külső és a belső tér festése is megtörtént. A kápolnában minden szombaton 17 órakor ünnepelnek szentmisét, amelyre szeretettel várják a híveket, zarándokokat.

Forrás: Magyaros László/Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Nepomuki Szent János Plébánia, Mosonmagyaróvár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria