Boszniai muszlim mester farag széket Ferenc pápa számára

Kitekintő – 2015. április 1., szerda | 19:59

A muzulmán Szalem Hajdarovac és fia műhelye kapta azt a megtisztelő megbízatást, hogy széket készítsen Ferenc pápa boszniai látogatására – írja a Huffington Post nyomán a Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége.


Szalem Hajdarovac egy hétig nem is aludt, miután megtudta, hogy az ő műhelye részesült abban a megtiszteltetésben, hogy széket készíthet Ferenc pápa boszniai látogatására.

A 61 esztendős Hajdarovac és 33 éves fia, Edin hívő muzulmán. A széket március 30-án kezdték faragni kis családi műhelyükben, a közép-boszniai Zavidovići városában, Szarajevótól 170 kilométerre északra. Minden egyéb munkájukat félretették addig, amíg el nem készülnek a székkel, aminek végső határideje június 6-a: ezen a napon mutat be Ferenc pápa szentmisét Szarajevóban. Látogatásának egyik fő célja, hogy elősegítse a testvériesség erősödését a háborútól sokat szenvedett országban.


A Hajdarovac család műhelye évtizedek óta gyárt emléktárgyakat a Medjugorjébe látogató zarándokoknak, valamint a helyi templomok és mecsetek számára különböző dísztárgyakat, azonban Szalem és fia pályájuk fénypontjának a katolikus egyházfőnek készülő széket tartják.

„Nagyon boldog vagyok, mert egy ilyen ember számára széket készíteni hatalmas nagy dolog” – nyilatkozta Edin Hajdarovac az AP hírügynökségnek.

Az ülőalkalmatosság pontos terve titok; csak annyit árultak el, hogy diófából készül, és vallásos szimbólumokat ábrázol; rajta lesz a pápa címere és három boszniai székesegyház jelképe.


A helyi plébános, Miro Beslic meggyőzte a híveket, hogy járuljanak hozzá az alapanyagok költségeihez. A fafaragómesterek nem kérnek anyagi viszonzást munkájukért.

„A gazdasági válság az egész országot sújtja, de amikor megértették az emberek, hogy a pápáról van szó, rögtön elfogadták a javaslatot” – mondta Miro Beslic az AP hírügynökségnek.

Boszniában katolikusok, muzulmánok és szerb ortodoxok egyaránt tisztelik Ferenc pápát, csakúgy mint Szent II. János Pál pápát, akit a vallásközi együttműködés és a béke hősének tartanak; szobra Szarajevó központjában áll.

Fotó: AP

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria