Bővül az együttműködés a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az egyiptomi Kopt Ortodox Kulturális Központ között

Hazai – 2014. augusztus 19., kedd | 18:20

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ közti hosszú távú együttműködés, mely a magyar külügyminisztérium és a PPKE között márciusban aláírt szándéknyilatkozat jegyében valósul meg, újabb területekkel bővül.

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora, Anba Ermia kopt püspök, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ elnöke és Kveck Péter egyiptomi magyar nagykövet sajtótájékoztatón ismertette a PPKE és a Kopt Kulturális Központ együttműködésének újabb lépéseit. Ez a kapcsolatépítés a magyar külügyminisztérium támogatásával valósul meg, és részét képezi Magyarország és a közel-keleti államok többszintű együttműködésének.

Szuromi Szabolcs elmondta, a humán területek meglévő képzési és kutatási kapcsolatrendszeréhez újabb területek társulnak: a PPKE támogatásával fognak két egyetemi képzést elindítani Egyiptomban. A kopt egyház kezdeményezésére létesülő felsőoktatási intézményben a magyar katolikus egyetem segítségével hoznak létre mérnöki kart villamosmérnöki és informatikai képzéssel, az infrastrukturális háttér kidolgozását hazánk  vállalja.

Szuromi Szabolcs örömmel számolt be arról, hogy az egyetem létesítésének számos lépése már megtörtént, a folyamat jó úton halad a befejezés felé.

A Pázmány egyetem a szakok elindulását követően öt éven át szakmai felügyelet végez majd, ezzel biztosítva az akkreditációs kritériumoknak megfelelő működést.

Anba Ermia kopt püspök, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ elnöke Szent István ünnepének előestéjén köszönetet mondott a meghívásért. Kifejtette, Egyiptom számára nagyon fontos az a szakmai tapasztalat, amivel a magyar katolikus egyetem rendelkezik.

Ermia püspök a Magyar Kurírnak röviden vázolta az egyiptomi kopt központ és Magyarország kapcsolatának kezdeteit, és kifejezte az együttműködés továbbfejlesztésének fontosságát. Hangsúlyozta, milyen erős kapocs a két nép számára a közös keresztény hit. Magyarország segít Egyiptomnak abban, hogy leküzdje fejlődésbeli lemaradását – mondta a kopt egyházi vezető. Elismeréssel szólt az egyiptomi vallási vezetők – papok és imámok – találkozójáról, melyet a mérsékelt iszlám fémjelezte Al-Azhar Egyetem és a kopt egyház kezdeményezett. A Család háza elnevezéssel indított folyamat keresztény és muzulmán vallási vezetők, illetve civil polgárok békés párbeszéde és közös gondolkodása. Ez a kezdeményezés szép példája annak, hogy a vallási feszültségek terhelte térségben, a Közel-Keleten a keresztény értékek pusztulása közepette is meg tud valósulni a vallásközi együttműködés.

Képek: PPKE ITK VM Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria