Új épületrésszel bővült a nyíregyházi római katolikus óvoda

Hazai – 2017. október 22., vasárnap | 13:00

Elkészült a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfogú Művészeti Iskola óvodai tagintézményének új, impozáns épületrésze, melyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg október 20-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az átadáson jelen voltak többek között Szocska Ábel görögkatolikus apostoli kormányzó; Felföldi László általános püspöki helynök, nyíregyházi plébános; Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere; Jászai Menyhért, a város alpolgármestere; Megyesi Mária, az intézmény igazgatója; Molnár Katalin EKIF-főigazgató; Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató; Imre Lászlóné óvodavezető; valamint az egyházmegye közoktatási intézményeinek vezetői.

A Kulcsár Attila Ybl-díjas építész által tervezett épületben a csoportszobák, közösségi terem, valamint a kiszolgáló helyiségek mellett a gyermekek egészségének megőrzését szolgáló sószobát is kialakítottak, ahol a kicsik „somokozhatnak” is.

A bővítésnek köszönhetően a gyermekek létszáma is duplájára nőhet: akár száz óvodást is fogadhatnak az intézményben.

Imre Lászlóné óvodavezető köszöntő gondolataiban kiemelte, az óvoda küldetése, hogy Jézus példáját követve a szeretet szigete legyen a gyermekek és a családok életében. Köszönetét fejezte ki az új épületrész elkészítésében közreműködő és azt támogató Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, Nyíregyháza város önkormányzatának, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának. 

Palánki Ferenc megyéspüspök, miután megáldotta a Kozák György által felajánlott fali keresztet és az épületet, beszédében a gyermekekre irányította a figyelmet, akiket Jézus példaképként állít elénk: „ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,16). 

A gyermek, aki magán hordozza Isten képmását, áldást, jövőt jelent; példakép: hogy mi is hasonlóan nyitott szívvel, egyszerűséggel keressük az Isten országát. A gyermekek a bizalomban is példát adnak azzal, ahogyan ráhagyatkoznak a felnőttekre, szülőkre, pedagógusokra. Nekünk is ilyen nagy bizalommal kell Isten felé fordulni. A tanítás, nevelés nagy felelőssége ez – hangsúlyozta a főpásztor.

Kovács Ferenc polgármester mérföldkőnek nevezte az új épületrész átadást, amely a város közösségét is gazdagítja. Kiemelte, a városvezetés prioritásként kezeli a gyermekek egészséges testi, lelki, szellemi egységben való fejlődését. Nyíregyházán közel 4500 gyermek nevelését szolgálják az óvodák, köztük az öt egyházi fenntartású óvoda. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a római katolikus óvoda bővítése jó példája az egyházmegye és az önkormányzat együttműködésének.

Az ünnepségen a helyi óvodások mellett, a régi óvodások képviseletében, Béres Annamária zongorajátékával, az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai pedig egy dalcsokorral működtek közre.

* * *

A római katolikus óvoda 2012 szeptemberében nyitotta meg kapuit Nyíregyháza belvárosában. Az itt folyó pedagógiai munkában kiemelt szerepet kap a családdal együttműködve a keresztény értékekre és hagyományokra épülő vallásos és erkölcsi nevelés. A gyermekek gazdag tevékenységrendszer és a szeretetre, sikerélményre, valamint gyakorlatiasságra épülő Freinet-pedagógia révén ismerik meg önmagukat, egymást és az őket körülvevő világot.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria