Brenner Jánosra emlékeztek Szombathelyen

Hazai – 2014. december 16., kedd | 15:18

Brenner János vértanú pap halálának évfordulóján, december 15-én délelőtt a róla elnevezett iskola pedagógusai, diákjai és szüleik részvételével szentmisét tartottak a szombathelyi szalézi templomban – tájékoztat a Szombathelyi Egyházmegye.

A szombathelyi korábbi püspöki iskola egykori diákját, Brenner Jánost választotta névadójának, és halálának napján minden évben szentmisén emlékeznek meg róla az intézmény dolgozói és tanulói.

A megemlékezés a szalézi templomban zajlott, melynek kriptájában János atya nyugszik. A szentmisét Veres András megyéspüspök mutatta be. Brenner atya példája nyomán bátorságra és az igazság melletti kiállásra buzdította a fiatalokat.

A szertartás után az iskola diákjai felelevenítették Brenner János életét, majd a kriptában leróva kegyeletüket virágot és mécseseket helyeztek el sírjánál.

„Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28) Brenner János újmisés jelmondata papi életének vezérgondolata volt. Ezzel a lelkülettel élt és halt meg Krisztusért és a rábízottakért. Rövid, de Istent szerető élete alatt minden a javára vált, még (vagy legfőképpen) a halál is, hiszen az ő vére is a kereszténység magvetése. „A jó pásztor életét adja juhaiért” – mondja a Szentírás. Brenner János ezt tette: életét adta egy nem létező betegért, életét adta hivatásáért, Krisztusért. Minden áldozatra képes volt. Nem félt a fenyegetéstől, az üldözéstől.

1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel Brenner János rábakethelyi káplánt sürgős betegellátás ürügyén hívták el a plébániáról. Karinget, stólát öltött magára, átment a templomba az Oltáriszentségért, és elindult Zsida felé. Az úton többször is rátámadtak, de sikerült elmenekülnie. A feltételezett beteg házánál azonban többen is vártak rá, és harminckét késszúrással megölték.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria