Búcsú és orgonaáldás Ózd-Szentsimonban

Hazai – 2014. október 25., szombat | 15:45

Ternyák Csaba egri érsek október 19-én búcsúi szentmisét celebrált a fennállásának nyolcszáz éves évfordulóját ünneplő Ózd-Szentsimonban. A főpásztor megáldotta a felújított, több mint 250 éves barokk orgonát is – tájékoztat az Egri Főegyházmegye honlapja.

Az egykor, önálló településként a rozsnyói püspökséghez tartozó Ózd-Szentsimonban található az Egri Főegyházmegye legrégibb, a katolikus liturgiát ma is szolgáló orgonája.

Ternyák Csaba az egykori községhatártól nyitott hintóban, a Coburg huszárok egyenruháját viselő ózdi huszár-lovas bandérium önkénteseinek kíséretében érkezett az Árpád-kori műemlék templomhoz, ahová a szomszédos, szintén nyolcszáz éves Hangony híveinek egy csoportja templomi zászlók alatt, gyalog zarándokolt el a szentmisére – számolt be az ünnepről Kovács Béla, a szentsimoni egyházközségi képviselő-testület jegyzője. A szentsimoni templom védőszentjei Szent Simon és Júdás Tádé apostolok, az épület az 1300-ban és 1423-ban készült gótikus falképeiről és 1650-ben készített festett famennyezetéről ismert.

A hétváltozatú, rövid oktávú barokk orgonán a felújítást végző Apertum Kft. szakemberei még az eredeti szíjhúzásos technikájú fújtatókat is helyre tudták állítani. A hangszert Hajdók Judit budapesti orgonaművész, műemlékvédelmi szakreferens mutatta be. A szentmisén Urbán Péter, az egri bazilika karnagya orgonált. A régóta esedékes felújítás költségeinek (6 millió Ft-nak) több mint felét Fürjes Pál, Ózd város korábbi polgármestere és Vitális István önkormányzati képviselő biztosította, a további költségeken az Egri Főegyházmegye és a helyi egyházközség osztozott.

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria