Búcsúi szentmisét mutatott be Székely János püspök Nován

Hazai – 2017. augusztus 17., csütörtök | 16:20

Augusztus 13-án, vasárnap Nován búcsúi szentmisét mutatott be Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A Hefele Menyhért tervezte novai barokk templomban a Szűzanya életének eseményei elevenednek meg a freskókon: a főoltárképen – mely Stephan Dorffmaister alkotása – Mária mennybevétele látható.

„Ahová a Szűzanya lép, ott gyönyörű virágok nyílnak, ott élet fakad” – fogalmazott homíliája elején a főpásztor. „Mária az új frigyláda, a szövetség ládája. Az élő Igét, az élet forrását hozza szíve alatt... A Szűzanya befogadta az élő Istent. Azért boldog asszony, mert a boldogság forrását, az élet teljességének forrását, az élő Istent befogadta. Akkor ünnepeljük hitelesen a Boldogasszonyt, ha mi is tudunk igent mondani az életünkben az élő Istenre, az ő szeretettervére, a családra, a házasságra, a gyermekre. A Szűzanyából élet árad, öröm árad, mert befogadta az öröm forrását, az élet forrását” – hangsúlyozta Székely János püspök.

Kiemelte: „a mi családjaink, a mi falvaink akkor lesznek újra élettel teli, ha lesznek olyan emberek, akik nagylelkűen mondanak igent az élő Istenre, a házasságra, a gyermekáldásra, Isten szeretettervére.” Az emberi szívet egészen csak Isten tudja betölteni, csak odaföntről lehet betölteni. Ez a mai ünnep mindenekelőtt erre hív: hogy nyissuk meg újra a szívünket, az életünket fölfelé, az Isten felé – hangzott el a novai templom búcsúi szentmiséjén. 

„A gyermekvállalás nem pénz, hanem szív kérdése. Nagylelkűség kell hozzá, öröm, túláradó, túlcsorduló szeretet, annak fölismerése, hogy az élet hatalmas kincs, amit én is ajándékba kaptam, ingyen, s arra kaptam, hogy bőkezűen adjam tovább. Tudunk-e újra igent mondani az életre? Tudunk-e újra igent mondani Isten szeretetettervére, a házasságra és a családra? Sajnos egyre kevesebb házasság kötődik. Rengeteg fiatal van, aki nem is nagyon érti, hogy ebben mi a szép, hogy ő az egész életét nagylelkűen, bőkezűen odaajándékozza, önátadásban éljen. Mintha ez az emberi nagyság már nagyon sokakból hiányozna, hogy képesek legyenek és akarják az életüket odaadni.

Isten szeretetre teremtett minket, nem önzésre. Tudunk-e igent mondani erre a szeretettervre?

A boldog asszony ünnepe erre hív minket: engedjük be az életünkbe újra az Istent, az élet forrását, a boldogság forrását. Engedjük be Őt a családjainkba, tudjunk rá újra igent mondani. Európának enélkül jövője nincs, Magyarországnak enélkül jövője nincs” – mondta szentbeszédében Székely János szombathelyi megyéspüspök.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Videó: Martinus Tv

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria