Búcsúját ünnepelte a székesfehérvári Krisztus Király-plébániatemplom

Hazai – 2018. november 26., hétfő | 16:18

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be búcsúi szentmisét Krisztus király vasárnapján, november 25-én a székesfehérvári Almássy-telepi templomban. Az ünnepi szertartás keretében átadták a plébánia Unum sumus díját is.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A püspöki szentmise a plébánia háromnapos ünnepségsorozatát, a Krisztus Király Napokat zárta. Az eseményen részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Deák Lajosné, a városrész önkormányzati képviselője is. A szentmisén közreműködött a Vox Angelorum Gyermekkar.

„A királyról azt gondoljuk, hogy kiadja a megrendelést, és valaki más, aki dolgozik – mondta homílijában Spányi Antal megyéspüspök. – De látjuk Krisztust, aki járja az országot, felkeresi a betegeket, a szegényeket, azokat, akiket korábban a társadalom vezetői szó szerint semmibe vettek. Meggyógyítja a leprásokat, megvigasztalja a magukra maradt özvegyeket, mindenkihez jó szava van, mindenkit bátorít, megerősít, vigasztal, mindenkiben új reményt ébreszt.”

„Ha találunk is megszentelt időket az életünkben, mégis a gondolataink, érzéseink, bizonyos élethelyzeteink mindebből kiragadnak minket. Mert úgy nem lehet kapcsolatot építeni, hogy héttől hét óra két percig elhadarok egy imádságot, aztán este tíztől tíz óra egyig, ha el nem alszom. Aztán vasárnap ötven percig Krisztusé vagyok. És a többi időben? – tette fel a kérdést a főpásztor. – Meg akarok felelni ennek a világnak, legfeljebb próbálom a nagy bűnöket – főleg azokat, amelyek kitudódnak – elkerülni. Mi közöm  Krisztushoz? Hagyom-e, hogy Krisztusnak legyen köze hozzám? Ha hagyom, akkor belülről kell engedni, hogy átalakítson és formáljon bennünket. A szívünket, a lelkünket, a gondolkodásmódunkat akarja formálni. Hallgassatok az ő szavára, és tegyétek, amit ő mond nektek. Nem ekkor és akkor, így vagy úgy, nem ennyire vagy annyira, hanem egyszerűen tegyétek. A Szentlélek megérteti velünk, hogy mit kell tennünk, és segít bennünket, hogy meg is tudjuk tenni. De indulni nekünk magunknak kell. Rajtunk múlik, hogy elindulunk-e ebbe az irányba. Ha nem is leszek azonnal földre szállt angyal, szoborba kívánkozó szent, hanem küszködöm emberségem gyengeségeivel, szokásaim rosszaságával, gondolataim szétszórtságával, mindig rám törő kényelmességemmel, ha csábít még ez a világ, a maga ígéreteivel és kecsegtetéseivel, de mégis újra megpróbáljuk a Krisztushoz való tartozást megvalósítani, megélni, akkor, ha lassan is, de Krisztus országa felé haladunk.”

A szentmisén átadták az Unum Sumus, azaz a Krisztus király-díjat, amelyet idén Rezsnyák György kapott, aki 1977 óta tagja az egyházközségi képviselő-testületnek, melynek 1992 óta elnöke is. A korábban villanyszerelőként dolgozó Rezsnyák György nemcsak a harangtorony elektromossági munkálatait végezte el, hanem a 2006-ban épült közösségi ház építésében is részt vett. 1993-ban áldoztatói engedélyt kapott.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria