Búcsúmisén köszönt el a máriapócsi hívektől Kapin István kegyhelyigazgató

Hazai – 2016. július 13., szerda | 16:25

Szent Liturgia keretében búcsúztak el Kapin István kegyhelyigazgatótól július 10-én, vasárnap Máriapócson, akinek szolgálata 15 év után véget ért.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Búcsúmiséjén Lukács Imre, a Hajdúdorogi Főegyházmegye irodaigazgatója mondott beszédet, majd a helyiek nevében Mosolygó Tibor, a Máriapócsi Lelkigyakorlatos- és Zarándokház lelkivezetője és Lőrinc Péter világi elnök köszöntötte. A pócspetriek nevében Pásztor Károly, a település plébánosa búcsúztatta.

Kapin István tizenöt éven át szolgált Máriapócson, ez idő alatt újult meg a kegytemplom és környezete, valamint a zarándokház, felépült az Emmánuel Zarándokközpont és a Családvár. Szolgálata idején történt a kegykép elvitele Hajdúdorogra, majd hazatérése, a zarándokhely tricentenáriumi ünnepségsorozata és a templom új harangjának elkészítése is. 2001 óta több száz zarándoklat lebonyolításában vett részt káplánként, kegyhelyigazgatóként és a zarándokház vezetőjeként is.

Pásztor Károly plébános úgy fogalmazott: „Szolgálatáról beszélnek a kövek és beszélnek a szívek. Neve szinte összeforrt Máriapócséval. Gyakran megesett, hogy aki idegenként először érkezett a kegyhelyre, egyetlen névbe kapaszkodott: Kapin atyát kereste.” Kapin István maga foglalta össze azt a feladatot, amelyet a legfontosabbnak tekintett: érkezhet bárki turistaként Máriapócsra, de távozzon zarándokként.

Kapin Istvánnak a Családvár megáldásakor, június 12-én Papp Bertalan, a település polgármestere a Máriapócs díszpolgára címet adományozta a város fejlesztéséért végzett munkája elismeréseként. Ezen az ünnepségen jelentette be egyúttal Kocsis Fülöp érsek-metropolita, hogy Kapin Istvánt július 1-jei hatállyal kinevezte a debreceni Attila téri görögkatolikus egyházközség parókusává, helyére pedig Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Orosz István ózdi görögkatolikus parókust nevezte ki.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria