Búcsút ünnepelt a Szent Erzsébet-templom közössége Gyöngyösön

Kishírek – 2014. november 25., kedd | 15:46

November 23-án tartották a 14. században épült Szent Erzsébet-templom búcsúünnepét Gyöngyösön. A szentmisét Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium alapító igazgatója mutatta be. Az Egri Egyházmegye tudósítása.


Különös sorsban volt része a gyöngyösi Szent Erzsébet-templomnak: a második világháború alatt bombatalálat szakította be az éppen kifestett épület mennyezetét, amely így 1994-ig üresen állt, illetőleg magtárnak használta a termelőszövetkezet.

Húsz évvel ezelőtt Nagy Lajos apát-plébános fáradozása révén sikerült újjáépíteni a műemlék értékű templomot. A búcsút ünneplő szentmise főcelebránsa Berszán Lajos volt, aki a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet-iskola alapító igazgatója és jelenlegi lelkivezetője.

A szentmisén énekelt és szolgált a Berszán Lajossal érkezett hét csángó diák. A vendégek énekének és imáinak nemcsak a közös védőszent adott aktualitást, hanem az is, hogy a Gyimesekben is éppen húsz esztendeje nyílt meg az iskola. A szentmise végén a plébániai karitász szervezésében Szent Erzsébet-kenyereket osztottak.

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria