Búcsút ünnepeltek a nagyvárad-újvárosi Szent László-templomban

Külhoni – 2016. július 1., péntek | 16:19

A Szent László napján tartott ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Korzenszky Richárd bencés szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója volt.

„Ki a betyár? Ki a szent? / Magyarhonban ki a szent? / Ha a Mérték tönkrement, / Senki, semmi meg nem ment” – Mécs László Bakonyi látomás című versének ezen idézetére alapozta ünnepi beszédét Korzenszky Richárd bencés szerzetes a nagyváradi Szent László-plébániatemplomban az idei búcsúünnepségen, amelyre nem csupán Váradról és környékéről, hanem Magyarországról is érkeztek hívek.

A bencés szerzetes kiemelte, furcsa világban élünk, hiszen nem szeretjük a titkokat és megdöbbenünk azon, hogy a legfontosabb valóság emberi értelemmel fel nem fogható. Bátorság kell ahhoz, hogy bevalljuk: mindannyian boldogok akarunk lenni, és nem fordítunk elég figyelmet arra, akinek ezt igazából köszönhetjük. Nem szeretjük egymást, nem toleráljuk a másságot, vagyis keresztényként csődöt mondtunk, miközben a kereszténység mint érték nem veszett el.

Szeretünk misztifikálni fogalmakat, mint például a haladást és a fejlődést, s észre se vesszük, hogy eközben az embert ledegradáljuk olyan lénnyé, aki csak a munkaerőpiac szempontjából számít: tud-e termelni vagy sem. A tudomány nevében embertelenségeket követünk el, és a szabadság fontosságát hangoztatva többé nem szent a személyiség méltósága, holott mindenki egyszeri és megismételhetetlen teremtmény, és nem boldogulásra, hanem boldogságra születtünk – hangsúlyozta a tihanyi perjel. – Azt képzeljük magunkról, hogy mi vagyunk a világ közepe, és megfeledkezünk arról, hogy a szeretet több mint egy érzés, egymás elfogadását is jelenti.

A szentek is arra figyelmeztetnek bennünket: ne játsszuk el az életünket, hanem tudjunk felnézni az égre és leborulni alázattal a végtelen Isten előtt. László király is ilyen volt, vagyis úgy vállalt felelősséget a népéért, nemzetéért, hogy közben képes volt felismerni a szentet is – mutatott rá Korzenszky Richárd.

A szentmise végén Pék Sándor plébános mondott köszönetet a tihanyi perjelnek, majd köszöntötte a névnapjukat ünneplőket, kiemelten a jelen lévő Böcskei László nagyváradi megyéspüspököt.

A szentmisén Kribus Mónika kántor-karnagy vezetésével a Halmos László kórus végezte a zenei szolgálatot.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria