Búcsút ünnepeltek a felújított abaújlaki görögkatolikus templomban

Hazai – 2018. szeptember 24., hétfő | 15:15

Szeptember 14-én tartották a Csereháti Esperesi Kerület papjai és hívei részvételével az abaújlaki Istenszülő születése görögkatolikus templom búcsúját. Az ünnepen Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök megáldotta a tavasszal kívülről felújított templomot.


A parányi templomot és kertjét megtöltötték az ünneplők; a meghívott vendégek között voltak Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Unió Számvevőszékének magyar delegáltja; Veress Zoltán római katolikus plébános és Bódi Noémi református lelkész, valamint a környék polgármesterei.

Az ünnepi Szent Liturgián a miskolci Hassler Énekegyüttes működött közre Marhefka-Szűcs Beáta karnagy vezényletével. A püspök és Pelczné Gáll Ildikó egyaránt méltatták a kicsiny abaújlaki egyházközség tagjainak példaértékű összefogását, valamint – felhívva a figyelmet a helyi közösség és a csereháti térség előtt álló további feladatokra – újabb erőfeszítésekre buzdították a közösséget.


Az ünnep zárásaként megrendezett agapé előtt Buka Gábor felsővadászi helyettes lelkész és gadnai oldallagos adminisztrátor köszönetet mondott a felújítási munkálatok fő támogatóinak: emlékplakettet vehetett át Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke; Pelczné Gáll Ildikó; Urbán Gábor vállalkozó és az abaújlaki önkormányzat testületének nevében Pollák István, Abaújlak-Szanticska polgármestere. A közösség köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki imáival és bármilyen más hozzájárulással segítette a munkálatokat.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Bukáné Kaskötő Marietta

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria