Búcsúünnepek Balatonalmádiban

Hazai – 2014. augusztus 8., péntek | 13:17

Balatonalmádi két városrészében, a káptalanfüredi kápolnában és a vörösberényi templomban is búcsúünnepet tartottak vasárnap. A szentmisék főcelebránsa Márfi Gyula veszprémi érsek volt – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.

A káptalanfüredi kápolnát ferencesek kezdték építeni az 1940-es években, ezért is Angyalos Boldogasszony a búcsúünnepe, ami Porciunkula ünnepének népies elnevezése. A Porciunkula, az Assisi városa alatt álló piciny kápolna a ferences rend bölcsője – itt kapta hivatását Szent Ferenc. A portiuncula latin szó részecskét, kicsiny részt jelent; annak a földdarabnak a neve, ahol az Angyalos Boldogasszony tiszteletére szentély épült. Üzenete: vándorokként semmit se tulajdonítsunk a magunkénak, csak az egyedül igaz Istent.

„Kérjük Loyolai Szent Ignác segítségét, hogy felismerjük életünkben Isten kegyelmét, elfogadjuk, és együttműködve vele eljuthassunk mi is az életszentségre!” – imádkoztak a templom védőszentjéhez augusztus 3-án, a Balatonalmádihoz tartozó Vörösberényben, a templom búcsúünnepén. A szentmisét Márfi Gyula érsek Szabó János plébánossal és Laposa Norbert káplánnal mutatta be. A főpásztor megáldotta a templom felújított tetőszerkezetét.

A búcsúünnepet a kápolna előtt szabadtéri szentmisével ünnepelték a káptalanfüredi hívek és a környéken nyaralók az érsekkel és Szabó János balatonalmádi plébánossal.

Az ünnepen Márfi Gyula érsek Loyolai Szent Ignác életét méltatta. Kiemelte: Szent Ignác életét is Isten kegyelme és ennek elfogadása változtatta meg. Ignác harmincéves korában Pamplona város ostrománál megsérült, hosszabb időt kellett ágyban fekve töltenie. Unalmában olvasni kezdett, a Jézus élete és a Szentek virágoskertje című könyv került a kezébe. Teljesen a művek hatása alá került: észrevette, hogy olvasásuk nyugalmat, kiegyensúlyozottságot és boldogságot nyújtanak neki. Ezzel elindult a megtérés útján. Fontos az ember együttműködése a kegyelemmel – hangsúlyozta a főpásztor. Az ember erőfeszítése és a kegyelem nem ellentétes egymással, hanem összetartozik. Ignác hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy Isten kegyelme gyümölcsöt hozzon benne. Nekünk sem kell sajnálnunk az időt a tanulástól, a templomba járástól, az imádságtól és a becsületes munkától. Az életszentségre csak nagyon kemény és következetes munkával lehet eljutni.

Vörösberényt 1625-ben a jezsuiták kapták birtokul. A katolikus lelki gondozására a 18. század első felében fatemplom szolgált, később a mai templom Szent Sír kápolnája. 1773 és 1979 között készült el a mai barokk templom, belsejét Bucher Xavér Ferenc freskói díszítik. Utoljára 1966 és 1975 között restauráltatta az Országos Műemléki Felügyelőség.

A templom tetőzetének felújítását az egyházközség az adományozók nagylelkűségének köszönheti: Balatonalmádi Város Önkormányzata hatmillió, a Veszprémi Érsekség 2,6 millió, a helyi hívek 2,6 millió forint adománnyal támogatták az új tetőszerkezet elkészültét.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria