Budapesten tartják az európai ökumenikus intézetek tudományos konferenciáját

Hazai – 2014. augusztus 22., péntek | 14:01

A Societas Oecumenica tanulmányi konferenciáját augusztus 21–26. között rendezi meg Budapesten – tájékoztatta szerkesztőségünket Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Ut Unum Sint Ökumenikus Intézetének elnöke.

Az 1978-ban alakult Európai Ökumenikus Társaság kétévente tartja tudományos összejövetelét, mely általában a keresztény egység témakörével foglalkozik. Az első konferenciára 1980-ban a németországi Münsterben került sor, a tudományos találkozó az egyházak közötti teológiai egyetértéssel foglalkozott. Az elmúlt 34 év alatt azonban olyan témák is előjöttek, mint a Szentlélek szerepe az Egyház egységében, Európa a ’89-es változásokat követően vagy a misszióval kapcsolatos kérdések. Az idén Magyarország, azon belül Budapest ad otthont az európai ökumenikus megbeszéléseknek, ráadásul a társaság titkára is magyar, Szentpétery Péter evangélikus professzor személyében.

A XVIII. tudományos konzultáció témája a katolicitás/egyetemesség kérdése az egyházak közötti párbeszédben és gyakorlatban. A zuglói evangélikus templomban a megnyitó imádságot Tamásy Tamás és Tamásy Erzsébet evangélikus lelkészek, az áhítatot pedig Korányi András rektorhelyettes vezette. A résztvevőket először Szentpétery Péter, majd Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, Fischl Vilmos MEÖT főtitkár és Bábel Balázs kalocsai érsek, az MKPK ökumenikus bizottságának elnöke köszöntötték.

Megnyitó előadásában Dagmar Heller, a Societas Oecumenica elnöke a katolicitás/egyetemesség kihívásáról szólt a sokféleség és az egység megfelelő viszonyában. A bevezető rendezvényen a Zuglói Evangélikus Gyülekezet Énekkara szolgált, vezényelt Fekete Anikó karvezető és közreműködött Kéménczy Antal orgonaművész.

Mintegy nyolcvan résztvevő képviseli a keresztény egység ügyét Európa különböző országaiból, rajtuk kívül a hallgatóság között egyéni személyes érdeklődők és ökumenikus intézetek képviselői is jelen vannak. A hatnapos konferencia főelőadásokból és műhelyelőadásokból áll. Augusztus 24-én, vasárnap a résztvevők Veszprémbe, Balatonalmádiba és Pannonhalmára látogatnak el.

Az egyhetes programsorozat, az együtt töltött hosszabb idő lehetőséget ad nemcsak tudományos előadások meghallgatására és az ismeretek bővítésére, hanem arra is, hogy az egyházak képviselői megismerjék egymást, ezáltal hitüket és egyházfelfogásukat is kölcsönösen bemutassák. Mivel a konferencia tagjai többnyire tanárok is, így az ott megfogalmazottak könnyebben eljutnak Európa minden szegletébe és az ökumené kérdésével foglalkozó központokba. A fórumtól nem azonnali és látványos változást kell várni, de a résztvevők igyekeznek Ferenc pápa azon kérésének eleget tenni, hogy az evangelizáció új módszereit keressük.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria