Budapestért díjjal tüntették ki Kállay Emil piaristát

Hazai – 2014. november 18., kedd | 17:10

Kállay Emil piarista szerzetesnek és hittanárnak a főváros lelki közösségi életének ápolásáért, az ifjúság vallásos neveléséért és a keresztény szellemiség példamutató terjesztéséért Budapestért díjat adományoztak – tájékoztat a Piarista Rend Magyar Tartománya.

A díjat Tarlós István főpolgármester adta át az Új Városháza dísztermében november 17-én, a főváros ünnepnapján, a Budapest egyesítésének 141. évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.

Budapestért díjat kapott még többek között Kányádi Sándor költő, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Tátrai Tibor gitáros-zeneszerző, Simon Tamás egyetemi tanár, emeritus professzor, Müller Istvánné, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője.

Pro Urbe Budapest díjat kapott többek között Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke az egészségügy, oktatás és kultúra területén nyújtott kiemelkedő és önzetlen támogatásáért, szolgálatáért; Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, szaktanácsadója a rászoruló gyermekekért végzett fáradhatatlan és áldozatos munkájáért; Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor, a Budapest-Kőbányai Református Egyházközségért végzett áldozatos tevékenységéért, közösségépítő szolgálatáért.

Kállay Emil 1929. január 19-én született Kisújszálláson. A debreceni piarista gimnáziumban érettségizett. 1947-ben öltözött be novíciusnak a budapesti Cassiciacumban, 1948-tól a Kalazantinumban folytatta teológiai tanulmányait. 1953. június 14-én szentelték pappá az esztergomi székesegyházban.

Piarista szerzetesi hivatásánál fogva mindig különösen fontosnak tartotta a fiatalok nevelését. 1965-től tizenkét éven át fiatalokat oktatott a Rókus-kápolnában, 1977-ben került a budai Szent Imre-plébániára, ahol több évtizeden át tevékenykedett a szentimrevárosi közösségért.

1991-ben beköltözött a budapesti piarista rendházba, ahol négy éven át a piarista növendékeket oktatta. 1995-ben a rendi káptalan tartományfőnökké választotta, emellett tanított a Kalazantinumban és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. 2007-ben, 78 évesen újraindította a piaristák székelyföldi misszióját, Csíkszeredán megnyitották a Piarista Tanulmányi Házat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria