Burkina Faso – Gyerekek az erőszak és a szegénység fogságában

Kitekintő – 2020. július 22., szerda | 16:19

A nyugat-afrikai Burkina Faso Malival és Nigerrel határos régióiban bezártak az iskolák, mivel több épületet felgyújtottak, számos tanítót megöltek – adta hírül a Fides katolikus hírügynökség július 15-én.

A pusztítás iszlamista katonák műve – jelezte a Fides katolikus hírügynökségnek küldött tájékoztatójában Marco Prada, a Society of African Missions papja. A misszionárius idézte António Guterres ENSZ-főtitkár különleges képviselőjének, Virginia Gambának nemrégiben megjelent beszámolóját.

Sok bejelentést kaptunk iskolák megtámadásáról, ezzel együtt gyilkosságokról, gyermekek megcsonkításáról is érkeztek hírek az ország északi részéből. E tetteket az úgynevezett nyugat-afrikai Iszlám Állam terrorista ágának tulajdonítják, mely társult a Boko Haram szervezettel”

– hangsúlyozta, majd utalt arra a drámára, amelyet a gyerekek Burkina Fasóban átélnek.

„Riasztó az erőszak eredménye – folytatta Prada atya. – Az északi területeken az oktatási rendszer több mint egy éve teljesen összeomlott. Jelentős elvándorlás kezdődött meg, százezrek menekülnek a lángokban álló tájakról, a déli vidékekre szeretnének eljutni. Ezek a gyermekek azonban nem csupán az oktatástól vannak megfosztva, hanem ki vannak téve a dzsihadisták erőszakos sorozásának is. Gyerekkatonaként elhurcolhatják őket, ahogyan ez korábban már megtörtént e szélsőségesen agresszív csoportok esetében.”

Az erőszak következtében 2015 óta hozzávetőlegesen egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. Ilyen körülmények között igyekeznek a misszionáriusok a gyerekek oktatását garantálni. A Human Rights Watch civil szervezet friss jelentése szerint 2017 és 2020 között a tanárok, diákok, valamint oktatási épületek elleni terrortámadások súlyosan akadályozták a gyerekek tanulási lehetőségeit: 350 ezren maradtak távol az iskolától. Holott a leghasznosabb eszköz a dzsihadista nevelés ellensúlyozására az oktatás, amely átadja azokat az értékeket, melyek az emberi jogok tiszteletén, továbbá a társadalmi és vallási együttélés építésén alapulnak.

Burkina Faso nyugat-afrikai állam. Nevének jelentése moré és dioula nyelven: becsületes emberek országa. Az ország területe: 274 200 km², lakossága 19 193 382 fő. Vallási megoszlás: muszlim 60,5%, keresztény 24%, törzsi vallású 15,3%.

Forrás: Wikipédia

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás: Fides hírügynökség; Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria