Camino Don Bosco nyomában

Kultúra – 2017. március 15., szerda | 12:02

A Don Bosco Camino révén a szalézi rendhez kötődő helyeken kerülhetünk kapcsolatba a szalézi lelkiséggel.

A Don Bosco-féle „Camino” ugyanott kezdődik, ahol minden elkezdődött: Colle Don Boscón, a helyen, ahol Bosco Szent János született. A Il Cammino di Don Bosco 165 kilométer természet, tájak, történelem és hit, Don Bosco nyomában járva.

Az út a kezdetek után elvezet Valdoccóba, a Mária, Keresztények Segítsége-bazilikába, a szalézi karizma bölcsőjéhez. A Camino di Don Bosco egy olyan lehetőség, amely rendelkezésére áll minden zarándoknak és utazónak. És hogy az utazás egyszerűbb legyen, néhány napja Torinóban a Blu Edizioni kiadta a Don Bosco Camino Útikalauzt, Claudio Baldi és Ute Ludwig szerkesztésében.

Köztudott, hogy Don Bosco szeretett gyalog járni, sokszor tett kirándulásokat és sétákat a fiúkkal, amelyeknek pedagógiai és közösségépítő értéke volt. Ő maga már egészen korán, részben szükségből, részben szenvedélyből járta az utakat azokon a vidékeken, ahol felnőtt: Castelnuovo, Moncucco, Chieri és Torino környékén.


Ma ezt a fontos kulturális és történelmi örökséget védik és erősítik a Színek és ízek útjai projekttel is, amelyet 2006-ban indítottak el Torino tartomány és más helyi közigazgatási területek kezdeményezésére, hogy támogassák és ismertté tegyék a Torino déli részén levő dombvidéket és a környező területeket.

A Don Bosco Camino útmutatóját is ennek a kezdeményezésnek a szellemében írták. Egy 1:25 000 léptékű térkép kíséri, és leírja a Camino három lehetséges útját – a magas, közepes és alacsony dombokon át. A teljes út 165 kilométert foglal magában, amit különböző módon lehet megtenni: egynapos sétával vagy többnapos kirándulás formájában, amely során az út mentén levő helyeken lehet megszállni, illetve van egy körbe vezető út is, amely visszavisz Torinóba egy másik útvonalon.

A Don Bosco Camino Útikalauzzal együtt Torino város multimédia-központja egy negyven videóból álló videós útikalauzt állított össze, amelyek szintén útmutatók a Camino di Don Bosco és a Színek és ízek útjai Chieri és Torino dombvidékén című programokhoz, és már elérhetőek a YouTube-videómegosztón.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria