CCEE – Vilniusban tanácskoznak az európai püspöki konferenciák migrációért felelős tagjai

Kitekintő – 2015. június 30., kedd | 19:20

Litvánia fővárosában tárgyalnak június 29. és július 2. között az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) migrációért felelős főpásztorai. A négynapos tanácskozás középpontjában a menekültek helyzete, az emberkereskedelem kérdései állnak. A CCEE közleménye és a Vatikáni Rádió tudósítása.

Az európai püspöki konferenciák főtitkárainak legutóbbi prágai tanácskozása világosan megmutatta, hogy Európában minden egyháznak szembe kell néznie a menekültáradat miatt kialakuló szükséghelyzettel. Ahhoz, hogy érdemi módon foglalkozzanak a migráció sokrétű problémájával, folyamatosan egyeztetve össze kell fognia egymással minden érintettnek: a civil társadalomnak, az egyházaknak és a hivatalos szerveknek.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a problémákat, nem zárkózhatunk el megsebzett, segítséget kérő embertársainktól. Az egyház feladata, hogy elsősegélyt nyújtson, képviselve az emberi személy méltóságának sérthetetlenségét. Feladata továbbá, hogy hidat építsen a hívek és a migránsok között. Az irgalmas szamaritánus példáját követve egyszerre kell barátként és vendégszerető közösségként közelednie a segítséget kérőhöz, meghallania annak panaszát, akinek mindenét el kellett hagynia. Ebben a szellemben fogunk közeledni a bevándorlás kérdéséhez – fogalmazta meg Duarte da Cunha, a CCEE főtitkára.

Az Európai Uniónak és minden tagállamnak arra kell törekednie, hogy befogadóképességének függvényében engedje be az odaérkező bevándorlókat – írják a közleményben. Majd hangsúlyozzák: Foglalkozni kell azokkal a problémákkal, melyek egész népeket arra kényszerítenek, hogy elvándoroljanak, elhagyják otthonaikat, rokonaikat. Hogyan állítható meg a tömegek ellenőrizhetetlen megindulása a háború, éhínség, üldöztetés sújtotta területekről? Mi az úgynevezett nyugati országok felelőssége? Bár az egyház igyekszik állandóan jelen lenni ebben a helyzetben, egyedül nem érhet el megoldást. Az Európai Unió őszinte és mély szolidaritással, nem álszent szólamokkal kell, hogy kezelje a helyzetet.

A Szent Márta Csoport jelentése alapján a vilniusi tanácskozáson megtárgyalják az emberkereskedelem kérdését is, továbbá meghallgatják azok beszámolóit, akik a menekültek között dolgoznak. Elmondják tapasztalataikat, hogyan ünnepelhetők a szentségek a menekültek között, milyen kapcsolat van az elhagyott haza egyháza és a befogadó ország egyháza között. Az Európában egyre növekvő számban jelen lévő kínai közösségek helyzete kiemelt téma lesz.

A tanácskozást a CCEE Caritas in Veritate migrációs bizottsága vezeti Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek elnökletével. A bizottság Gintaras Grusas vilniusi érsek meghívására tartja tanácskozását a litván fővárosban. Az ülésen jelen van Mesmin Prosper Massengo, a SECAM (Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziuma – a szerk.) migrációs munkacsoportjának elnöke, valamint Matthew John Gardzinski az Elvándorlók és Útonlevők Lelkigondozásának Pápai Tanácsa képviseletében. A litvániai összejövetelen 40 küldött vesz részt 21 püspöki konferencia részéről. A találkozó témája: Migránsok és menekültek: túl a vészhelyzeten.

A Vatikáni Rádió tudósításában közöljük Josip Bosanić bíboros felszólalását: „Továbbra is emlékeztetnünk kell a kormányzás felelőseit arra, hogy a politika feladata olyan megoldásokat találni, amelyek megkönnyítik a felelős befogadást, mint ahogy az európai politika dolga önzés, képmutatás nélkül segíteni azokon, akik a háború és a szegénység miatt az ajtónkon kopogtatnak.” A zágrábi érsek szerint a befogadás lelki kihívása összefügg az egyéni felelősséggel, vagyis azzal, hogy igent kell mondanunk az érkezőknek, bennük a személy végtelen értékét látva.

A főpásztor hangsúlyozta: „Egy olyan világban, ahol az individualizmus miatt mindenki egyre inkább bezárkózik saját bunkerébe, kötelességünk a befogadás, mert nem holmi problémák befogadásáról van szó, hanem emberi lényekről, akik értékeket és elidegeníthetetlen méltóságot hordoznak magukkal. Ezáltal a befogadás kérdése soha nem lehet pusztán ideológiai kérdés. Ez egzisztenciális kihívás mind az egyén, mind a közösség számára.” Bozanić bíboros, a CCEE elnökhelyettese a befogadás kölcsönösségéről beszélt, mivel nemcsak arról van szó, hogy a nehézségben lévőknek felajánlunk valamit, hanem teret biztosítunk a találkozásra is, ami új kapcsolatokat szül. Ebből adódóan a keresztény közösségekben is a befogadás kultúrájára kell nevelni, ami egyben integrációt is jelent. Ehhez azonban türelemre és szeretetre van szükség mindkét részről.

 Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria