Cecília-hangversenyt szerveztek Vácott

Hazai – 2017. november 28., kedd | 12:59

Krisztus király ünnepén, az egyházi év utolsó vasárnapján, november 26-án az esti püspöki szentmise után tartották a váci székesegyház Szent Cecília kórusának hagyományos évzáró hangversenyét – tájékoztatott Ribáry Zoltán.

(Archív felvétel)

Az ünnepi szentmisén Beer Miklós püspök átadta a híveknek Ferenc pápa üzenetét. A főpásztor emlékeztetett, hogy a Szentatya rendelkezése alapján a Krisztus király ünnepe előtti, évközi 33. vasárnap az idei évtől a szegények világnapja az Egyházban.

A világnap célja annak tudatosítása, hogy a keresztény közösségeknek az egész világon egyre fontosabb feladatuk Krisztus szeretetének konkrét jeleivé válni a szegények, rászorulók, üldözöttek számára, de ennek a szemléletnek az egész életünket át kell hatnia – hangsúlyozta Beer Miklós. A szentmise után köszönetet mondott a kórusnak és a székesegyházi kórusiskolának egész évi szolgálatukért, s áldást kért további tevékenységükre.

A szentmisét követően a Cecília-hangversenyen a következő művek hangzottak el: Zsigmond kori töredék – Domine ad adjuvandum, Vierne: Ave verum, Perosi: Laudate Dominum, David Morgan: Hosanna in excelsis Deo, Pikéthy Tibor: Missa pro pace, Gounod: Ave verum, Herbeck: Pueri concinite.

Egy ősbemutatónak is részese lehetett a közönség: most először hangzott el Vulpius Krisztus király koronája című művének vegyeskari és szimfonikus zenekari apparátust igénylő átirata, melyet Varga László atya, a székesegyház karnagya komponált.

A váci székesegyház Szent Cecília kórusa mellett a hangversenyen közreműködött a váci székesegyház kórusiskolája (karvezető: Verbay Zsuzsanna), a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar (művészeti vezető: Farkas Pál), Bednarik Anasztázia orgonaművész, Verbay Zsolt székesegyházi orgonista; szólistaként Garamvölgyi Krisztina, Dézsi Bernadett (szoprán), Fitos Mónika (mezzoszoprán), Kristofori Ferenc (tenor) és Csima Zsolt (basszus).

* * *

Varga László ismertette: december 16-án 19 órakor a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) rendezésében, a zeneszerző születésének százharmincötödik, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából Kodály Zoltán Missa Brevis című műve hangzik el a váci székesegyházban. Előadja a budai ciszterci templom énekkara és a kőbányai templom kórusa; vezényel Erkel Ferenc szépunokája, Somogyváry Ákos.

A koncert előtt, 18 órakor püspöki szentmisét tartanak, melyen a Váci Székesegyházi Kórusiskola Kodály Zoltán Magyar Mise című művét énekli.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria