Cecilia nővér, akinek halálos ágyán is átragyogott mosolyán a Krisztussal való találkozás öröme

Kitekintő – 2016. június 27., hétfő | 19:57

Cecilia nővér az argentínai Santa Fében élt, a sarutlan kármeliták kolostorában. Június 22-én, 43 évesen halt meg rákban. Halálos ágyán is átragyogott mosolyán az isteni jegyessel való találkozás öröme.


Emberi tekintettel szemlélve Cecilia nővér halálának híre szomorú dolog, ugyanakkor az örökkévalóságba és az Atyaisten ölelő karjába vetett hit felől nézve ragyogó tanúságtétel. 

Cecilia nővér 2003-ban tett örökfogadalmat a sarutlan kármelita rendben. Santa Fében élt a Szent Terézről és Szent Józsefről elnevezett rendházban. Fél évvel ezelőtt nyelvrákot diagnosztizáltak nála tüdőáttéttel, állapota gyorsan romlott.


Betegsége idején sem veszítette el a jókedvét, örömet és békét sugárzott maga körül. Számos családtagja vette körül, a kórház kertjében unokaöccsei és unokahúgai vidám serege gyűlt össze, héliumos lufikat eregettek, hogy az ablakon keresztül olvashassa üzeneteiket.

Cecilia nővér betegágyánál a körülötte összegyűlt emberek ámulva nézték szeretetteljes mosolyát. A róla készült fényképen egy szerelmes ember mosolya látszik, aki egy régen várt találkozásra készül.

Örömét állandó imádság kísérte. Amikor csak tehette, lement a kórház kápolnájába szentmisére. Élete utolsó hónapjában beszélni már nem tudott, de a szentmiséket mélyen átélte – amikor a betegekért imádkoztak, a hála érzése tükröződött az arcán. Ebben az időszakban két szerzetesnővér volt mindig mellette: az egyik kongregációjának tagja volt, a másik pedig a vér szerinti testvére, egy másik szerzetesrend tagja. Ők is mindig mosolyogtak, mint Cecilia nővér rokonai. Vidámság töltötte be a szobát – gyönyörű tanúságot tettek a családegyház erejéről, amely megmutatkozik a nehéz pillanatokban.

Néhány órával halála előtt Cecilia nővér magához vette Krisztus vérét – nyelvét már nem tudta használni a betegség miatt. Azt kérte, hogy temetése imádságos ünneplés legyen, annak az ünnepe, hogy átöleli isteni jegyesét.

* * *

A Santa Fé-i kármelita kolostor lakói rövid, de sokatmondó közleményben adták hírül Cecilia nővér halálát. A levelet elküldték a rend tagjainak és barátainak.

Kedves Testvéreink és Barátaink!

Jézus! Csak néhány sort írunk, hogy értesítsünk benneteket: szeretett nővérünk édesen elszunnyadt az Úrban, egy nagy fájdalmakkal kísért betegség után, amely során mindvégig örömmel isteni jegyesére bízta magát. Szeretettel köszönjük támogatásotokat és imádságaikat, amelyekkel mellettünk álltatok ebben az oly fájdalmas, ugyanakkor oly csodálatos időszakban. Hisszük, hogy egyenesen a mennybe repült, ugyanakkor azt kérjük tőletek, hogy továbbra is emlékezzetek meg róla imáitokban, és ő a mennyből megjutalmaz majd érte. Ölelnek benneteket a Sante Fé-i nővérek.

Ferenc pápa hangüzenetben biztosította a kármelita nővért szeretetéről és érte való imádságáról. 17 éves korában, mielőtt magára öltötte volna a szerzetesi ruhát, Cecilia nővérnek alkalma volt találkozni egy másik pápával, Szent II. János Pállal, akivel az elhívásáról beszélt.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria