Célba ért a görögkatolikus ifjúsági zarándoklat

Hazai – 2017. augusztus 14., hétfő | 12:56

A 16 éven fölülieknek rendezett hagyományos ifjúsági görögkatolikus zarándoklat résztvevői – a három görögkatolikus főpásztor kíséretében – augusztus 12-én érkeztek meg a máriapócsi nemzeti kegyhelyre. A fiatalok augusztus 7-én keltek útra Nagyváradról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zarándokok utolsó közös szállása Encsencsen volt, ahová még az előző este folyamán egy újabb kedves vendég érkezett: ismét a csapatban köszönthették Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzót, aki a zárónapon végigkísérte a fiatalokat Máriapócsra.

A vándorok Nyírbogát felé vették az irányt, ahol Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök várta őket. Az út során Mária-énekektől zengett a környék. A rövid távot hamar lesétálták a zarándokok, meg is lepődtek, hogy csak ennyit mennek. A püspök mellett Simon László önkormányzati képviselő fogadta a csapatot Nyírbogáton, és pár kedves szóval köszöntötte őket és a három görögkatolikus főpásztort. Az ifjaknak nagyon jó érzés volt, hogy Kocsis Fülöp, Orosz Atanáz és Szocska Ábel is együtt vonult be velük a nemzeti kegyhelyre.

Nyírbogáton az ebéd után elvégezték a VI. imaórát a görögkatolikus templomban, ahol Szocska Ábel mondott köszönetet Terdik Mihály parókusnak, feleségének és az egyházközség híveinek, hogy nagy szeretettel fogadták a zarándokokat. Átadta Mihály atyának a fiatalok ajándékát, illetve egy különleges elismerést is. Néhány évvel ezelőtt ugyanis a díszes kereszt viselésével tüntették ki, a kereszt azonban elakadt útközben – ezt nyújtotta át most neki.

Nemcsak az apostoli kormányzó szolgált azonban meglepetéssel, hanem a helyiek is. Simon László önkormányzati képviselő elmondta: szeretnék, ha a görögkatolikusság még jobban megerősödhetne, ezért arra kéri a főpásztorokat, adjanak engedélyt arra, hogy egy tornyot építsenek a templom elé, „ami messzire hirdetné, hogy görögkatolikusok is élnek itt és hirdetik az Igét.” A kért áldást természetesen megkapták.

A zarándokok délután három órakor érkeztek meg Máriapócsra, már teljes létszámmal, élükön a három főpásztorral. Körülbelül négyszázan együtt vonultak a kegytemplomba, ahol a paraklisz szertartását végezték el.

Oroszt Atanáz miskolci püspök prédikációjában úgy fogalmazott: „Boldog vagy te is zarándok, hogy hittél a megérkezésben! Boldog vagy, hogy az Istenszülő szentképe elé fáradt testtel, de friss lélekkel érkeztél meg!”

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria