Cigánypasztorációs lelkinapot tartottak Zalaegerszegen

Hazai – 2017. december 4., hétfő | 14:54

Cigánypasztorációs lelkinapot rendeztek Zalaegerszegen december 3-án. A Szombathelyi Egyházmegyében első alkalommal megszervezett eseménynek a Mindszenty-iskola adott helyet.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Székely János a lelkinapon bemutatott szentmisén mondott homíliájában Boldog Ceferinóról beszélt, akit megérintett az Isten, és ettől az élménytől, találkozástól egész élete átalakult. A megyéspüspök elmondta: Ceferino Giménez Malla nem tudott olvasni, nem tudta olvasni a Szentírást sem, de belső bölcsessége átjárta életét, személyiségét: végtelenül tisztelte az Istent. Mélyen vallásos meggyőződése miatt Ceferinót kivégezték a spanyol polgárháború idején. II. János Pál pápa avatta boldoggá. Székely János azt is hangsúlyozta, hogy mindannyian Isten kedves gyermekei vagyunk: „Isten nem nézi senki származását, bőrszínét. Ha valaki felismeri, hogy az Isten remekműve, akkor a szívében lévő sebek egyből begyógyulnak. Ha ezt tudja, akkor képes lesz küzdeni, mert tudja, hogy Isten nem hagyja el soha, mert az ő kedves gyermeke.” A főpásztor úgy fogalmazott, a legnagyobb kincs, amit adni tudunk, nem anyagi segítség, hanem Jézus Krisztus és az ő evangéliuma.

A szentmisét követően Bogdán Szilvia tanúságtételét hallgathatták meg a jelenlévők. Bogdán Szilvia egykori hitoktatója, Orsós Zoltán csákánydoroszlói plébános meghívására érkezett a lelkinapra. A Letenyéről származó, ma már Budapesten élő, pedagógusként dolgozó tanúságtevő a cigányságot terhelő nehézségekről beszélt, valamint arról, hogy van lehetőség ebből a helyzetből kiemelkedni.

A napot kerekasztal-beszélgetés zárta, melyen szó esett az oktatás szerepéről a cigányság felzárkóztatásában. Székely János reményét fejezte ki, hogy az egyházmegye számos településén lesz még lehetőség hasonló lelkinapot szervezni. A főpásztor cursillóra is hívta a jelenlévőket, hogy minél többen találkozhassanak Krisztussal.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria