Clemens Pickel püspök lett az Oroszországi Katolikus Püspöki Konferencia új elnöke

Kitekintő – 2017. március 21., kedd | 19:59

A szaratovi Szent Kelemen Egyházmegye főpásztorát, Clemens Pickel püspököt választották meg az Oroszországi Katolikus Püspöki Konferencia új elnökévé a március 16–17-én Szocsiban tartott közgyűlésen.

Az új elnök Paolo Pezzi moszkvai érseket váltotta, aki két cikluson át vezette az oroszországi katolikus püspökök testületét. Joseph Werth püspök, Novoszibirszk főpásztora továbbra is a konferencia alelnöke marad, Igor Kovalevszkij főtitkárral együtt.

A közgyűlésen a püspökök áttekintették az Egyház és az állam kapcsolatát; a keresztények közötti és a vallásközi párbeszédet; az Egyház szociális és karitatív tevékenységét; a családok és fiatalok lelkipásztori gondozását. Kiemelt figyelemmel foglalkoztak az állandó diakónusok kérdésével, erről a témáról egy dokumentumot is elfogadtak Irányelvek az állandó diakónusok képzéséről, életéről és szolgálatáról Oroszországban címmel.

Az Oroszországi Katolikus Püspöki Konferencia tagjai: Paolo Pezzi moszkvai érsek, Joseph Werth, Novoszibirszk püspöke, Kirill Klimovics irkutszki püspök és Clemens Pickel szaratovi főpásztor.

A közgyűlés megbeszélésein részt vett az oroszországi apostoli nuncius, Celestino Migliore érsek is – tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria