Csak Istent imádjuk, nála van a válasz – Böjte Csaba vezetett zarándoklatot Székelyhídról Álmosdra

Külhoni – 2019. október 15., kedd | 11:24

Önmagukat és egymást jobban megismerni kívánók találkoztak a székelyhídi Gyermek Jézus Otthontól a Hajdú-Bihar megyei Álmosdra tartó zarándoklaton október 11–12-én, Böjte Csaba testvér vezetésével.

A péntek délután kezdődő zarándoklat első témája az önismeret volt, a második pedig a szerelem zsákutcái. A délután során lehetőség nyílt egyéni beszélgetésre Csaba testvérrel. A jelenlevők megismerkedhettek a gyerekotthon lakóival, az ő életükkel is.

Pénteken este Kuglis Gábor plébános mutatott be szentmisét Böjte Csaba koncelebrálásával a helyi római katolikus plébániatemplomban, amelyen részt vettek a székelyhídi hívek és a gyermekotthon lakói is. Csaba testvér szentbeszédében kiemelte: a mai modern világban az emberek eltávolodtak egymástól. A pénz, a gazdagság utáni rohanás tönkreteszi az emberi kapcsolatokat.

Álljunk meg, csendesedjünk el, imádkozzunk, beszélgessünk embertársainkkal, beszéljük meg problémáinkat társunkkal, legyünk türelmesek, ne idegeskedjünk! – tanácsolta a szónok. – Istent imádjuk, nála van a válasz, a segítség az élet nagy kérdéseire, problémáira. Hibákat követünk el, néha úgy tűnik, zsákutcába jutunk, de az Úr segítségével rátalálhatunk a helyes útra. A bölcs ember sziklára építi a házát, így kapcsolatainkban is erős alapra van szükség – hangzott el Böjte Csaba homíliájában.

A szentmise után következő – harmadik – előadás a másik ember megismeréséről szólt.

A zarándoklat október 12-én, szombat reggel indult, a szentmisét követően, melyre számos zarándok érkezett az anyaországból és Erdélyből, köztük a Csaba testvér által alapított otthonok lakói. Déváról is érkeztek gyerekek és nevelők; jelen voltak a nagyszalontaiak, érmihályfalviak, gálospetriek, bihardiószegiek és a nagyváradiak mellett a „házigazda” székelyhídi otthon lakói is. Magyarországot az Érdről, Budapestről, Debrecenből, Törökbálintról érkezők képviselték. A zarándoklaton részt vett a magyarországi Mária Rádió csoportja Szabó Tamás elnök vezetésével, valamint a Mária Út Egyesület önkéntesei.

A szentmisén Kuglis Gábor plébános Isten áldását kérte a résztvevőkre, majd Papp Gyula, a zarándoklat főszervezője ismertette az úti célt és a pihenők időpontjait. A szentmise végén együtt imádkoztak a zarándokok Böjte Csaba vezetésével; 10 órakor indultak útnak. A határátkelőig tíz kilométert tettek meg, ezt követően érkeztek az álmosdi csata emlékművéhez, melyet megkoszorúztak. Kölcsey Ferenc emlékházát is felkeresték.

Forrás és fotó: Nagyváradi Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria