Családi lelkinapot tartottak Veszprémben

Hazai – 2016. április 4., hétfő | 15:45

Április 2-án szombaton találkozóra hívta a családokat a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Munkacsoportja a Padányi Katolikus Iskolába. Az irgalmasság a családon belül – ez volt a lelkinap témája.

A résztvevőket Fodor János devecseri plébános, az egyházmegye családreferens papja köszöntötte. A lelkinap a Márfi Gyula érsek által bemutatott szentmisével kezdődött.

Az egyházmegye főpásztora prédikációjában hangsúlyozta, hogy az irgalmasságot úgy is gyakorolhatjuk, ha imádkozunk azokért, akik üldöznek minket, akik fájdalmat okoznak nekünk. Ma, mikor keresztényüldözés folyik a világban, mi az irgalmas Istenhez fordulunk. Jézus szavaival felülírta a szemet szemért elvet: áldjátok, és ne átkozzátok… Nehéz elfogadni, hogy sok esetben az irgalmat felülírja a bosszúállás, de annál inkább kell imádkozni a Szentlélek megvilágosító kegyelméért.

A szentmise után Papp Miklós görögkatolikus parókus előadása következett a családban jelenlévő irgalomról. Az előadás az irgalmas, szerető Istent állította a középpontba, aki fárad értünk, aki elénk siet, aki leereszkedik a mélypontjainkra, aki megengedi, hogy hibázzunk, aki enged próbálkozni minket. Isten komolyan veszi a sebeinket, fájdalmainkat. Mikor vagyunk irgalmasok? – tette fel a morálteológus előadó a kérdést. Ha mindent eltűrünk, vagy egy legyintéssel elintézünk, ha várunk, hogy a nehézség majd magától megoldódik, vagy majd az idő megoldja, az nem irgalom. Az irgalom jövőt ad, perspektívát nyit, és cselekvésre késztet, határt szab a rossznak. Morális útmutatást nyújt Jézus hegyi beszéde, ez az a mérce, amihez igazíthatjuk az életünket. Ahogy a mélypontunkban hozzánk fordul az Isten, úgy kell nekünk is viselkednünk a másik emberrel – biztatott Papp Miklós.

A lelkinapon a gyermekek korcsoportonként különböző programokon vehettek részt. Volt kézműves-foglakozás, a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából játszóház, ugrálóvár várta a kicsiket, a nagyobbak a Csodák Palotájából származó különböző érdekes kísérleteket próbálhatták ki.

Az előadást követő szeretetlakoma után a program a Padányi-iskola lengyel testvérintézményének műsorával folytatódott; a krakkói prezentációs nővérek iskolájának énekkara rövid koncertet adott. A napot Szabó Sándor és a Kőris zenekar táncháza zárta.


Forrás: Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Munkacsoportja

Fotó: Gelencsér Károly

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria