Családi szelfikből Szent Miklós ikonja

Hazai – 2021. május 5., szerda | 16:40

Közel háromszáz család szelfijéből áll össze az a Szent Miklós-ikon, mely a mostani rendkívüli, járványos időszaknak is „egyfajta pecsétje”. Kovács Csaba, a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola lelkiigazgatója az online mozaikikon ötletéről és keletkezéséről mesél a Nyíregyházi Egyházmegye honlapján.

Többéves hagyomány a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában, hogy – ünnepi készület gyanánt – családi napot szerveznek az intézményben. Ez alkalom arra, hogy „a szülők bepillanthassanak abba az élettérbe, ahol gyermekeik idejük nagy részét töltik, s találkozzanak az osztálytársakkal és szüleikkel, hiszen a Szent Miklós-os közösség akarva-akaratlanul második családja a diákoknak” – fogalmazott Kovács Csaba. A korábbi találkozások szokásos forgatókönyvét felidézve elmondta, hogy a majdnem egész napos rendezvényen mindig terítéken van egy lelki program, előadás (külön szülőknek és gyermekeknek is), majd a közös étkezést a gyermekekkel együtt folytatott kreatív-kézműves műhely követi az osztálytermekben. A kötetlen beszélgetések és a találkozások mellett ez a nap lehetőséget ad az ünnepi ráhangolódásra.

Idén is készültek egy húsvétot megelőző családi napra a Szent Miklós-iskola vezetői, pedagógusai, ám a járvány miatt még jelenléti oktatás sem volt márciusban.

Azt azonban nem szerették volna, hogy a szülők és a gyermekek magukra maradjanak ebben az időszakban, így a nagy Szent Miklós-os család összetartozását is kifejező találkozás az online térbe szorult,  ennek megfelelően átalakulva. Modern, fiatalos megoldásokat választva Csaba atya rövid videoüzeneteket, lelki perceket küldött a gyermekeknek, családoknak, melyeket bármikor vissza lehetett nézni, s ezek végén egy-egy feladatot is kaptak a tanulók és szüleik, hogy a hallott gondolatokat maguk válthassák gyakorlattá. „Így próbáltuk pótolni a pótolhatatlant.” A bibliai QR-kód például egy feladatsorhoz vezette el a feladatmegoldókat, a családi szelfi pedig egy még nagyobb meglepetést készített elő.

A közel háromszáz beérkezett fotóból ugyanis egy óriásmozaik állt össze: azzá az intézmény védőszentjét ábrázoló Szent Miklós-ikonná, mely az iskolaépület külső falába süllyesztve látható.

„A mozaik ennek a furcsa időszaknak is egyfajta pecsétje, bár külön vagyunk, összetartozásunkat fejezi ki: a beküldött családi fotók, mint megannyi kis képkocka együtt alkotja iskolánk nagy és igazi Szent Miklós-os családját” – fogalmazott a lelkiigazgató.

Saját bevallása szerint Kovács Csaba sok-sok munkaórával készítette el a mozaikot, illetve az egyéb internetes feladatokat, hiszen olyan programokat is használt ezekhez, melyeket eddig nem ismert. Ennek a tantermen kívüli oktatási időszaknak ez is hozadéka: fejlődni tudunk, újabb technikai megoldásokat ismerünk meg, s a digitális apparátus növekedése azt a célt szolgálja, hogy más módon kerülhessünk egymáshoz közel. Az elszigeteltségünkben felismerhettük, hogy mennyire fontos a másik ember az életünkben. Ennek az igénye persze korosztályonként változik, de a társak közelsége valóban pótolhatatlan.

Forrás: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kovács Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria