Csanád Béla pap költőre emlékeztek Szegeden

Kultúra – 2016. november 28., hétfő | 17:55

A szegedi dóm látogatóközpontjában november 26-án este Csanád Béla pap költő halálának huszadik, születésének kilencvenedik évfordulójára emlékeztek. A teológia professzora, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége alapítója a Tisza-parti városban tanított 1958 és 1963 között.

Csanád Béla költészetének sok jelentős darabja keletkezett Szegeden. 1963-ban jelent meg Pacsirta, szállj! című kötete.

Az irodalmi-zenei emlékestet a Szeged-Csanádi Egyházmegye rendezte  jeles művészek közreműködésével: Tokody Ilona Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes Kodály-, Sugár Rezső- és Schubert-dalokat énekelt, Szabó Gabi színművésznő és Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a nemzet művésze Csanád Béla verseit mondta el, Szauer Bianka, a Virtuózok televíziós műsorból ismert tizenkét éves tehetség hárfán játszott.

A költőt Tóth Sándor József Attila- és Pro Cultura Christiana díjas költő, irodalomtörténész méltatta. Elmondta: Csanád Béla alkotói munkásságát mindeddig nem értékelte mélyebben az irodalomtörténet, az utókor tehát tartozik ennek a jelentős költészetnek a részletes vizsgálatával. Rónay László, Szeghalmi Elemér és Tarbay Ede nevét említette, akik kis esszékben foglalkoztak a költővel. Rámutatott, hogy Csanád Béla a liturgia és a teológia pasztorális irodalmát is gazdagította, és a szentek életének példáit állította könyveiben a gyermekek elé. Alapítója volt a Jel és az Aranyág folyóiratoknak. Összegyűjtött versei Kenyér és bor címmel 2002-ben jelentek meg a Jel és a Szent István Társulat kiadásában.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Bálint Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria