Cserháti Ferenc püspök lelkipásztori látogatása az amerikai magyar máltai lovagoknál

Külhoni – 2018. május 13., vasárnap | 20:30

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök május 9. és 21. között lelkipásztori látogatást tart az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Május 10-én a virginiai Viennában vezetett lelkigyakorlatot magyar máltai lovagoknak.

Amerikai magyar máltai lovagok ültek a kápolnában és figyelték a püspököt. A jelenlévők némelyikének – mily’ különös! – a szúfi vándortanítót, Kajguszusz Abdált juttatta eszébe, aki egyszer úgy fogalmazott a hitükben erősekről, hogy ők azok, akik felolvasztják a havat, mint a tűz, állandóan úton vannak, mint a víz, s ők azok, akik nem pazarolják életüket e világban.

Cserháti Ferenc püspök az amerikai magyar máltai lovagok körében kezdte meg egyesült államokbeli és kanadai lelkipásztori látogatássorozatát, a Washingtonhoz közeli, virginiai Viennában, ahol a Mount Tabor Házban vezette a máltai lovagok éves lelkigyakorlatát. Szentmisékkel, előadásokkal, dialógusokkal.

Figyeltek rá a lovagok. Akik – a papköltő Mécs László szavaival szólva – a csillagokkal cimborálnak. Hogy szolgálják a hitet, lovagságuk elkötelezettségében a szegények és elesettek ügyét, s hogy szolgálják a magyarság ügyeit is.

A bukolikus virginiai dombok között megtartott másfélnapos lelkigyakorlat fő gondolata a „Kezdjük újra Krisztusban” volt. Újuljunk meg Krisztusban, legyen bennünk s velünk Krisztus, a mindennapjainkban, az életünkben, a családunkban, imádságainkban, mozdulatainkban és szavainkban, ahogyan másokhoz fordulunk. Cserháti Ferenc püspök előadásaiban és az ezeket követő dialógusokban rendre ez hangsúlyoztatott.

Ne feledjük, valamennyien peregrinusok vagyunk e Földön és vándorlásunk az üdvösséget szolgálja! – emlékeztetett a püspök. S jó szava útmutatásosan átfogta még a máltai lovagokat szabályozásait is.

A Magyar Máltai Lovagok Szövetség észak-amerikai delegációját 1964-ben alapították meg, miután a kommunista Magyarországon betiltották a lovagrendet – ezt a lovagrendet is – és az elmenekülni kényszerült tagság egy része az Egyesült Államokban és Kanadában kezdte újra az életét. Találkozgattak, összejöveteleket rendeztek, lelkigyakorlatokat tartottak, mígnem a lovagrend Rómában működő központja megbízta Jeszenszky Imrét a delegáció megszervezésével és vezetésével. Fia, Jeszenszky János egyébként részt vett a mostani, viennai lelkigyakorlaton. A delegáció amerikai jótékonysági szervezetként működik. Igaz, tagsága ma már csupán húsz lelket számlál, de ez a húsz lélek nagyon aktív. Önkéntes munkát végez hajléktalanok konyháján, betegeket látogat, részt vesz az amerikai máltai szövetségek rendezvényein és sok-sok pénzgyűjtő akciót szervez magyarok megsegítésére.

Megyesy Jenő, az amerikai magyar máltaiak vezetője elmondta: többi között csereprogramot támogatnak (anyagilag) a dallasi ciszterci és a budapesti ciszterci Szent Imre-gimnázium között, rendszeresen szállítanak téli ruhát Magyarországra és az elszakított területek magyarságának, támogatják a Szeretetszolgálatot, nagyobb összeggel járulnak hozzá a Máltai Rend által évente szervezett lourdes-i zarándoklathoz, támogatják a New York Államban lévő Fillmore magyar cserkésztáborát, ösztöndíjat adnak csángó magyaroknak, mozgássérültek táborozásához járulnak hozzá Erdélyben… S ez csupán egy része a megannyi segítségnek.

A viennai lelkigyakorlat után tartatott meg a Magyar Máltai Delegáció évi gyűlése is.

Cserháti Ferenc püspök pedig Viennából Kanadába repült lelkipásztori látogatásra.


Szöveg és fotó: Járai Judit/Az észak-amerikai magyar máltai lovagok delegációja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria