Csíksomlyói passió a Pécsi Nemzeti Színházban

Kultúra – 2015. május 28., csütörtök | 10:51

A megkezdett hagyományt folytatva, Udvardy György megyéspüspök kezdeményezésére ismét együtt ünnepeltek május 25-én a Pécsi Egyházmegye szolgálattevői a Pécsi Nemzeti Színházban. Idén a Csíksomlyói passiót tekintették meg – tudósít a Pécsi Egyházmegye.

A nézőtéren a paptestvérek, katekéták mellett áldoztatók, az oktatási és szociális intézmények dolgozói, valamint a plébániai csoportok, közösségek tagjai foglaltak helyet.

A darab különleges módon jeleníti meg Krisztus értünk vállalt áldozatának történetét. A sajátos feldolgozás a középkori hagyományból, a csíksomlyói ferences rendi kolostor szerzeteseinek 18. században összegyűjtött anyagából és a nagypénteki misztériumjátékokból épül fel.

A különböző emlékekből egységes játékká formált új mű a vallásos motívumokat a néphagyomány világával ötvözi, keretként használva a korabeli nyelvezetet, a passiójáték allegóriáit, ismert szereplőit, miközben a zene, a koreográfia és a technikai háttér segítségével egy, a mai kort megszólító előadást állít színpadra. Szimbolikájában felismerhető a mindennapok fáradtsága, a másikért vállalt áldozat törékenysége, valamint azok a küzdelmek és örömök, amelyek közös küldetésünk mentén közösséggé formálnak bennünket.

Fotó: Pécsi Egyházmegye; Pécsi Nemzeti Színház

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria