Csíkszeredában rendezték meg a romániai magyar katolikus hittanverseny országos döntőjét

Külhoni – 2016. május 6., péntek | 14:44

A romániai magyarság római katolikus hittanversenyének döntőjére április 29–30-án került sor a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban. A megnyitó szentmisét és a versenyt az iskola kápolnájában tartották.

Az országos döntőbe 82 diák jutott be: 66-an a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyéből és 16-an a szatmári egyházmegyéből. A római katolikus vallási tantárgyverseny ez évtől lett a román oktatási minisztérium által elismert rendezvény, de már 16 éve szervezik meg a 7–12-es diákok számára. A verseny bekerült a tantárgyversenyek naptárába, ennek köszönhetően a résztvevők hivatalosan elismert oklevelet kapnak, amely pontokat jelenthet számukra az egyetemi felvételin.

Az április 28-ai megnyitón részt vett Görbe Péter, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője és Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke, valamint Darvas-Kozma József esperes-plébános is. A szentmisében Tamás József segédpüspök hangsúlyozta, hogy a legszebb tanúságtétel a szépen megélt keresztény élet. Holló László egyetemi tanár, a versenybizottság elnöke a megnyitón így szólt a diákokhoz: „Kedves olimpikonok! Ti lehettek a tanúi annak, hogy egyfelől az imádság és másfelől a teológia mint tudomány, kéz a kézben jár.”

A megmérettetés április 29-én tíz órától kezdődött. A dolgozatok megírása előtt és után a részt vevő diákok és tanáraik különböző programokon vehettek részt. Pénteken délután a fiatalok Csíksomlyóra zarándokoltak, hogy az irgalmasság kapuján átlépve teljes búcsút nyerjenek.

A szombati eredményhirdetésen és díjkiosztón a résztvevők, a szervezők és a felkészítő tanárok is elismerő oklevelet és könyvjutalmat kaptak.  Átadták a Vasárnap hetilap és a Keresztény Szó folyóirat különdíját is, amelyben Nagy Emese 8. osztályos (Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó) és Kozma Dalma 12. teológiai osztályos tanuló (Fogarasy Mihály Műszaki Líceum, Gyergyószentmiklós) részesült.

A bizottság tagjai bebizonyították, hogy nap mint nap eleget tesznek hivatásuknak, és munkájukat lelkiismeretesen végzik, szem előtt tartva Márton Áron püspök örök érvényű kijelentését: „Akik őrhelyen állanak, éber figyelésre és megsokszorozott munkára vannak kötelezve.”

A verseny részletes eredményéről ITT tájékozódhatnak.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria