Rómában doktorált Czapkó Mihály

Hazai – 2019. január 18., péntek | 11:41

Január 15-én Rómában, a Pápai Lateráni Egyetemhez tartozó Szent Alfonz Akadémián védte meg a migráció jelenségének erkölcsteológiai megfontolásairól és javaslatairól szóló doktori értekezését Czapkó Mihály, az Egri Főegyházmegye lelkipásztora.

A védésen részt vett Ternyák Csaba egri érsek, Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, az intézetben tanuló ösztöndíjas papok, Stefan Dartmann SJ, a Collegium Germanicum et Hungaricum rektora, valamint a kollégium számos növendéke. Az egyházi elöljárók és teológiai tanárok mellett számos barátja, ismerőse és egyházmegyés paptársa is elkísérte Czapkó Mihályt.

Értekezésének címe: Igazságosság és irgalmasság. Erkölcsteológiai megfontolások és javaslatok a migráció jelenségével kapcsolatban. A korunkban nagyon aktuális téma és annak kifejtése elnyerte a bíráló professzorok és a hallgatóság tetszését egyaránt.

* * *

Czapkó Mihály jelenleg az Egri Hittudományi Főiskola tanára és az Érseki Papnevelő Intézet prefektusa. 1985-ben Szolnokon született, és Besenyszögön nevelkedett. Teológiai tanulmányait az Érseki Papnevelő Intézet növendékeként az Egri Hittudományi Főiskolán kezdte, majd a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként a Pápai Gergely Egyetemen folytatta Rómában. 2012-ben szentelték pappá. 2012 és 2014 között Rómában, a Szent Alfonz Akadémián folytatta tanulmányait, ahol szaklicenciátust szerzett erkölcsteológiából. 2014-től 2016-ig Gyöngyös-Felsővárosban kápláni szolgálatot teljesített, 2016 és 2018 között írta a doktori disszertációját Rómában, miközben egy Róma környéki plébánián lelkipásztori szolgálatot is végzett. 2018-ban kapta teológiai tanári és prefektusi kinevezését.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria