Trianoni megemlékezés a debreceni görögkatolikus főszékesegyháznál

Hazai – 2020. június 5., péntek | 16:47

A Debreceni Görögkatolikus Parókia is megemlékezést tartott június 4-én. A gyülekezet tagjai az Istenszülő oltalma görögkatolikus főszékesegyház előtt elevenítették fel az 1920-ban történt eseményeket.

Száz évvel ezelőtt, június 4-én írták alá a Párizs melletti Nagy-Trianon kastélyban az I. világháborút lezáró békeszerződést. Ennek emlékére 2010 óta június 4-e a nemzeti összetartozás napja.

Kapin István parókus köszöntötte a résztvevőket a debreceni Attila téri főszékesegyház előtt.

Személyes hangvételű megszólalásában elmondta, hogy harminc évvel ezelőtt volt szerencséje a versailles-i palotában megfordulni, és bár a terem, ahol a békediktátumot aláírták, szemet gyönyörködtető volt, ő mégis embertelennek és hidegnek érezte, kifejezetten kellemetlen érzés volt számára ott lenni. Most azt kérte Istentől, hogy adja meg minden Kárpát-medencei és innen már elvándorolt magyarnak a lehetőséget arra, hogy Versailles-t, a trianoni palotát elfelejtő, de egymást segítő élő közösséggé válhasson.

Az ünnepség népdalénekléssel folytatódott, majd Kocsis Fülöp metropolita elszavalta Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeményét.

Ezután a főpásztor és Papp László polgármester együtt gyújtották meg a magyarság összetartozását jelképező tüzet.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria