Damaszkuszi út – Cigánymissziós családi napot szerveztek Debrecenben

Hazai – 2017. szeptember 18., hétfő | 9:55

A Tiszántúli Református Egyházkerület Cigánymissziója és az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány közös szervezésében került sor szeptember 15-én a Damaszkuszi út elnevezésű projekt kezdőnapjára Debrecenben.

A város központjától tíz kilométerre fekvő Erdőspusztán, a Dorcas kempingben tartott családi napon civil konferenciát és szemléletformáló foglalkozásokat tartottak.

Az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány 2007-ben jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik esélyegyenlőségét. Nagy hangsúlyt fektetnek az etnikai kisebbséghez tartozó gyerekek fizikai, szellemi és lelki támogatására, felzárkóztatására. A hatékony szolgálatot nagyban elősegítik a Biblia tükrében zajló személyiségfejlesztő foglalkozások, mert a szervezők – Gregussné Búzás Irén missziói lelkész és férje, Greguss László projektmenedzser – hiszik és vallják, hogy minden pozitív változás az ember belső megújulásával kezdődik.

A Damaszkuszi út elnevezésű projekt is, amely 2020-ig ötven rendezvényt foglal magában, ebben a szellemben szerveződött és indult el.

A cigány testvérek között vannak olyanok, akik eddig olyan életet éltek, ami a többségi társadalomtól távolabb helyezte őket. Ennek megfelelően próbáljuk arra a helyes útra terelni őket, amely segíti a közösségbe való beilleszkedést – mondta Greguss László.

A rendezvényre Bagamérról, Esztárról, Konyárról és Debrecenből érkeztek családok, több mint nyolcvanan.


A program kezdetén Seon Koo Kim koreai református lelkész köszöntötte a vendégeket, majd a felnőtteknek Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette az igét Pál apostol megtéréséről.

A tiszántúli egyházkerület számára is kiemelkedően fontos, hogy a misszió egy ilyen projekt keretében folytatódhat tovább. 2020-ig van egy olyan biztos háttér és kidolgozott program, amely mentén szisztematikusan lehet foglalkozni a testvérekkel. E program olyan sokrétű, hogy az egész családot meg tudja szólítani: minden korosztály megtalálhatja benne önmagát. Kialakulhat egy olyan közösség, ahová szeretnek járni a testvérek. A damaszkuszi út a megtérés útja. Annak a fordulatnak bekövetkezése, amikor az ember rádöbben, hogy nem egy véletlen akasztotta meg az életét, nem egy terv borult fel, hanem Jézus Krisztus avatkozott bele az életébe. S ekkor nem elvész valami, hanem kiteljesedhet az élet. A pálfordítás cselekvése, amikor Jézus megfordította Saulus életét, és Pállá formálta, ennek mintapéldája – emelte ki beszédében Fekete Károly püspök.

A gyermekek külön bibliaórán és ifjúsági foglalkozáson vettek részt.

A konferencia szemléletformáló előadását Gál-Győri Márta református lelkész és férje, Gál Álmos tartotta. A rendezvény végén közös éneklést vezetett az esztári romamisszió dicsőítő csoportja.

Forrás: Tiszántúli Református Egyházkerület

Fotó: Barcza János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria