Defibrillátort adományoz a Lions Club a Szeged-Csanádi Egyházmegyének

Hazai – 2016. február 11., csütörtök | 9:02

Félautomata defibrillátort adományoznak a Szeged Első Lions Club képviselői a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, melyet február 13-án adnak át a Fogadalmi templom látogatóközpontjában.

A Varga Endre professzor kezdeményezésére megvalósult támogatás célja, hogy a Szeged belvárosában található, jelentős turisztikai központként működő épületnél legyen egy olyan életmentő készülék, amelynek segítségével hatékonyan léphetnek fel a hirtelen szívhalállal szemben. A mintegy 600 ezer forint értékű „beszélő” készülék kezelése rendkívül egyszerű, így szükség esetén bárki használni tudja. A műszert az altemplom Somogyi utca felőli bejáratánál helyezik majd el.

A Szeged Első Lions Club támogatásának köszönhetően hamarosan hasonló újraélesztő készüléket helyeznek el a Szegedi Vásár és Piac Kft., valamint a Szegedi Sport és Fürdők Kft. területén is.

A hirtelen szívhalál kiszámíthatatlan: szívbetegeknél, de ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A Magyar Kardiológusok Társaságának közleménye szerint Magyarországon naponta hetvenen halnak meg  hirtelen szívhalál miatt. A szívleállást követő első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés. A szív munkájának újraindításához elektromos defibrillátorra van szükség.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Máltai.hu, Szegedidom.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria