Dés Lászlóval ad koncertet a Szent Efrém férfikar Budapesten

Kultúra – 2018. március 16., péntek | 15:01

Dés László szaxofonművésszel ad koncertet a Szent Efrém Férfikar egy hónap múlva, április 14-én, szombaton este fél 8-kor az ortodox húsvét alkalmából a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban.

A Szent Efrém Férfikar az Orientale Lumen 2018 sorozat második koncertjén egy hangszeres szólistát lát vendégül a budapesti Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban: Dés László szaxofonimprovizációi reflektálnak a férfikar által előadott ősi és kortárs dallamokra, melyeket a nagyböjti és a húsvéti időszak keleti és nyugati egyházzenéjéből válogattak. A húsvéti „hangáhítaton” grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista műve, amelyet a hegyi beszéd szövegére komponált; elhangzik egy fiatal olasz zeneszerző, Alberto Schiavo Szent Kereszt-himnusza; Dukay Barnabás három női szólóhangra komponált húsvéti tematikájú művét most először hallhatja a közönség. Természetesen most sem maradhat el az Orientale Lumen-sorozaton már hagyománnyá vált közös éneklés.

Míg a nyugati egyházban a hangszerek is meghatározó szerepet kaptak az Isten dicséretében, addig Keleten a mai napig csakis az emberi hang, a vox humana az egyetlen megengedett instrumentum az istentiszteleteken. Sokan mondják azonban, hogy van egy hangszer, amely csaknem tökéletesen képes visszaadni az énekhang lélegzését és rezgését: a szaxofon.


A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikart 2002-ben alapította a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány ápolása. Énekeltek többek között a King’s Singersszel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral és a Budapesti Fesztiválzenekarral.


További információ és jegyárak ITT találhatók.

Forrás fotó: Szent Efrém Férfikar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria