Diakónusszentelést és beöltözést ünnepeltek Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2017. augusztus 7., hétfő | 11:34

Urunk színeváltozásának ünnepén, augusztus 6-án egy új testvér kezdte meg szerzeteséletét Szent Márton monostorában, Jurinka Szilveszter testvért pedig diakónussá szentelte Várszegi Asztrik püspök, főapát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szerzetesközösség reggeli imádságában Tóth Krisztián jelölt magára öltötte a szerzetesruhát, s Aranyszájú Szent Jánosról a Krizosztom szerzetesi nevet kapta. A beöltözés liturgiájában a főapát előbb a közösségért és az új testvérért imádkozott: „Add Urunk, hogy közös életünk kölcsönös szeretetté alakuljon”, majd átadta az új testvérnek a regulát. A liturgikus jelek megjelenítik azt a három mozzanatot, amely Szent Benedek szerint a szerzetesség jellemzője: a szerzetesek olyan keresztények, akik apát és regula vezetésével közösségben követik Krisztust.

A bencés közösségek gyakorlata szerint az egyéves noviciátust egy év jelöltidő előzi meg, majd hároméves egyszerű fogadalmas időszak követi. Pannonhalmán és a hozzá tartozó bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban jelenleg két jelölt, két novícius, valamint két egyszerű fogadalmas testvér él.

A délelőtti konventmisében került sor az örökfogadalmas Jurinka Szilveszter testvér diakónusszentelésére. Az ünnepen jelen voltak a hazai bencés közösségek képviselői, bencés nővérek, oblátusok, premontrei testvérek és zarándokok. A Bencés Konföderációt a brazíliai Szent Gellért Apátság, valamint a németországi Münsterschwarzach szerzetesei képviselték. A liturgiát Várszegi Asztrik főapát vezette.

Asztrik főapát homíliájában az öröm továbbadásáról mint a diakónusra váró valós szolgálatról beszélt. „Dél-Szudánból kaptam híreket egy ott szolgáló német orvostól. Egy menekülttáborban százhúszezer ember él együtt, akik az országukban dúló polgárháború elől menekültek oda. Éhség, alultápláltság és betegségek fenyegetik őket. A képeken mégis azt látni, hogy a táborban élő gyerekek egymásra mosolyognak. Mert ők képesek még a legelkeserítőbb körülmények ellenére is örülni. Szilveszter testvér, rád az a szolgálat vár, hogy a remény mosolyát vidd a kiszolgáltatottak, kórházi betegek, öregek közé. Te légy az a gyermek, aki mosolyával arról tanúskodik, hogy Isten gyengédsége és öröme erősebb a szenvedésnél. A te arcodra tekintve az emberek a szolgáló, a szenvedő és az emberek fájdalmát nagyon komolyan vevő Krisztus arcát látják. Krisztusét, aki végül az öröm teljességére hív meg, Krisztusét, aki keresztülment az ember legtragikusabb szenvedésén is” – fordult a főapát a diakónussá szentelendőhöz.

Jurinka Szilveszter testvér Budapesten, a Bencés Tanulmányi Ház és a Szent Szabina-kápolna közösségében folytatja szolgálatát.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria