Diakónust szenteltek Beregdarócon

Hazai – 2016. szeptember 1., csütörtök | 16:22

Keresztelő Szent János próféta vértanúságának emléknapján, augusztus 29-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregdarócon Kocsis Fülöp érsek-metropolita diakónussá szentelte Gajdos László csegöldi lelkipásztori kisegítőt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szülőfalujában, Beregdarócon szentelték diakónussá Gajdos László alszerpapot augusztus 29-én.

Kocsis Fülöp metropolita ünnepi beszédében Keresztelő Szent János alázatos szolgálatáról szólt, első tanúságtétele kapcsán. Felhívta a figyelmet, hogy Isten nagyságát, ahogy azt a próféta tette, saját kisebbségünk által kell megismernünk. Keresztelő Szent János „levágott fejével fizikailag is megkisebbedvén” vált igazán naggyá Isten szándéka szerint.


„Ma a szentelendő is lehajtja a fejét az oltárra, ahol a pallos helyett a püspök súlyos karja nehezedik fejére, és attól kezdve válik mindenkinek a szolgájává, diakónussá. És ezen a szolgálaton keresztül tudja megmutatni, hogy valóban odaadja-e magát az Istennek. Ezáltal kell átvennie Jézus azon gondolkodását, szemléletét: »Nem azért jöttem, hogy nekem szolgáljanak, hanem hogy én szolgáljak.«” – fogalmazott a metropolita a Szentírásból idézve.

A Szent Liturgia végén Mosolygó Tamás beregdaróci parókus üdvözölte az újszenteltet. Köszöntőjében a diakónusi szolgálatot az angyali szolgálathoz hasonlította, mely a dicsőítés és az előkészítés szolgálata is egyben, s amelyet most éppen azon a napon kezd el teljesíteni az új diakónus, amelyen a szárnyakkal ábrázolt Keresztelő Szent Jánost ünnepeljük.

Gajdos Lászlót a Nyíregyházi Egyházmegye szolgálatára szentelték, munkáját a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csegöldön folytatja, immár diakónusként.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria