Diakónust szenteltek Nyáregyházán

Hazai – 2018. március 23., péntek | 14:38

Beer Miklós váci megyéspüspök március 16-án diakónussá szentelte Szakállas Lajos akolitust a Pest megyei Nyáregyháza Két Szív-plébániatemplomában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi szentmisén koncelebrált Pásztor Győző dabasi kerületi esperes, Varga Sándor nyáregyházi plébániai kormányzó, Szalka Mihály dabasi plébános, jelen voltak Bolyky Miklós és Burján István állandó diakónusok és Selmeczi Lajos evangélikus lelkész, valamint a község polgármestere, Mészáros Sándor. A templom padsorai megteltek a nyáregyházi, csévharaszti, újlengyeli közösségek katolikus és protestáns testvéreivel, valamint a közelről és távolabbról érkezett vendégekkel.

Szakállas Lajos türelmes, alázatos kitartását a szeretetszolgálatban Beer Miklós is elismerte a liturgiában.

A szentmise keretében zajló szertartás legmeghatározóbb pillanatai a jelölt diakónusi szolgálatához kapcsolódó ígéretének vétele, az ez után következő Mindenszentek litániája alatti arcra borulás percei, a felszentelés és beöltözés voltak. A kimondott ígéretekhez igazodva a diakónus a leborulásban – szimbolikusan és lelki értelemben is meghalt az önös érdekek számára –, életét visszavonhatatlanul, teljesen Istennek szentelve, Jézus példáját követve elköteleződött a szolgálatra. A litániában a szentek közösségét és az egész Egyházat hívták az imádkozók tanúként a diakónus ígéreteihez és segítségül a küzdelmeihez.

Ezután a püspök kézrátételével és felszentelő imájával, a Szentlélek által a papi rend első fokozatában részesítette, és a Szentlélek kegyelmi ajándékainak kiáradását kérte számára. A láthatatlan kegyelmek láthatóvá tétele a beöltözés mozzanataiban lett teljessé, majd Szakállas Lajos megkezdte diakónusi szolgálatát a szentmisében.

A szentmisén a liturgikus zenei szolgálatot Balogh László örkényi plébániai kormányzó vezényletével a Cantate Domino kórus végezte, Tóth Rita orgonaművész közreműködésével.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Farkas Fanni

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria