Dokumentumfilm készül Ferenc pápa művészetről írt könyvéből

Ferenc pápa – 2017. június 30., péntek | 10:46

2015 decemberében jelent meg a Vatikáni Múzeum és az olasz Mondadori kiadó közös kiadásában a „Ferenc pápa – Elképzelésem a művészetről” című könyv. Hamarosan dokumentumfilmen is láthatjuk, mit gondol a Szentatya a művészetről, a műalkotások szerepéről.

Június 27-én mutatták be a dokumentumfilm előzetesét a Vatikáni Múzeumban Barbara Jatta múzeumigazgató, Tiziana Lupi, a könyv kurátora, a film forgatókönyvírója, Claudio Rossi Massimi rendező és Alejandro Marmo képzőművész részvételével.

A legfejlettebb technikával, többek között drón segítségével is készült film során a néző úgy érzi majd, mintha egy ideális képzőművészeti múzeumban sétálna, a Vatikáni Múzeumon, a Szent Péter téren és a bazilikán át. Az útvonalat Ferenc pápa javasolta, olyan műalkotásokat mutat be, amelyekben megvalósul művészetfelfogása: a művészet evangelizál és ellentmond a kiselejtezés kultúrájának, kifejezi az irgalmasságot. A művészet eszköz arra, hogy visszaadjuk a kirekesztettek méltóságát, azokét, akik a világ földrajzi és egzisztenciális peremvidékein élnek.

Látható lesz a Belvederei torzó, a Gyermekét szoptató istennő, A Jó Pásztor, a Szent Péter tér obeliszkje, a katedraoltár, az irgalmasság cselekedetei, a Sixtus-kápolna, Caravaggio Sírbatétel című festménye, a Munkás Krisztus, Alejandro Marmo Lujani Szűzanya című alkotása, és az a Renault 4 is, amelyet Renzo Rocca veronai plébános ajándékozott a pápának. Mert ahogyan Ferenc pápa mondja: „A múzeumoknak be kell fogadniuk a művészet új formáit. Ki kell tárniuk a kapuikat az egész világról érkező emberek előtt. A kultúrák és vallások közötti párbeszéd eszközeinek, a béke eszközeinek kell lenniük. Élőnek kell lenniük! Nem lehetnek a múlt poros gyűjteményei a »kiválasztottak«, a »bölcsek« számára, hanem egy olyan élettel teli helynek kell lenniük, amely őrzi a múltat, hogy meséljen róla a mai embereknek, elsőként a legszegényebbeknek.”

Tiziana Lupi és Sandro Barbagallo, a Vatikáni Múzeum történelmi gyűjteményeinek kurátorai narrátorként kísérik a nézőt a filmben.

A hat nyelven készülő film néhány hónapon belül Olaszországban és az egész világon elérhető lesz.

Forrás, fotó és videó: Museivaticani.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria