Édesapákat áldottak meg Székesfehérváron

Hazai – 2017. március 21., kedd | 18:56

Az egyetemes Egyház védőszentje, Szent József liturgikus ünnepnapjához kapcsolódva március 20-án püspöki áldásban részesültek a családapák Székesfehérváron.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Spányi Antal megyéspüspök a város papságával abba a templomba várta a családfőket, amely egykor védőszentjeként tisztelte Szent Józsefet, Szűz Mária jegyesét.

A székesfehérvári főpásztor a szentmise elején Ferenc pápát idézte, aki maga is gyakran fordul Szent Józsefhez, és minden gondjában segítségét kéri: Szent Józsefnek nemcsak a családokra, hanem az egész az Egyházra is gondja van, tisztelete miatt bekerült a római misekönyv eucharisztikus imádságába is. Szent József kétezer éve áll az emberek előtt úgy, mint a családok oltalmazója, a jó halálért közbenjáró védőszent, aki az Egyházat, benne a papságot is védi és oltalmazza.

Minden emberi élet, emberi sors titkokat hordoz. Sokszor nem látjuk, mi miért történik, de Isten tudja, mi a célja életünknek, számára minden élet nyitott könyv. Szent József élete is sokféle titkot hordozott. Ma is alig tudunk róla valamit, de ami világos előttünk, az éppen elég ahhoz, hogy minden apa példaként tekintsen rá – hangsúlyozta a főpásztor, majd arról beszélt, hogy a szent egész életét Istenre bízta, akkor is, amikor nem az történt vele, amit ő maga előre elképzelt. – Mindenben ráhagyatkozott, mindig Isten tervét kereste, amely az embernek kiteljesítő boldogságot jelent, egyedüli igaz valóságot. Félretette elgondolásait, terveit Máriával kapcsolatban is, elfogadta, hogy Isten másképp rendelkezett. Családja az Úr családja lett, és ez teljes odaadottságot kívánt tőle. Meg kellett járnia idegen országokat, és menekülnie kellett, de ő minden helyzetben óvta, védte ezt a családot, és gondoskodott róla.

Spányi Antal beszéde végén arra buzdított, hogy Szent József liturgikus ünnepe segítsen megérteni mindannyiunknak, hogy Istennek az üdvösségre szóló terve van velünk, nem elégedhetünk meg pusztán emberi dolgainkkal.

A Gonosz mindent elkövet, hogy letérítsen minket utunkról, és mint egykor Ádámot és Évát, becsapjon bennünket. Ezért ne tűrjünk meg semmiféle kiskaput, engedményeket. Ne adjunk teret a kísértéseknek, küzdjünk meg azért, hogy azzá váljunk, amilyennek Isten elgondolt bennünket. Küldetésünket megélve hordozzuk Isten áldását a világban, a nehézségek közepette is, az örömben és a boldogságban is. Így marad meg a családi kötelék, a házastársi hűség – tette hozzá a püspök.


A szentmise végén külön áldásban részesültek az édesapák, akikért a főpásztor Szent József közbenjárását kérte, hogy az ő példája nyomán vezessék családjukat, segítsék társaikat és imádságra, és hitre neveljék gyermekeiket.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria