Edzett testben edzett lélek – Először rendeztek futózarándoklatot Máriapócson

Hazai – 2017. június 12., hétfő | 12:22

A görögkatolikus nemzeti kegyhelyen, Máriapócson hagyományteremtő célzattal futózarándoklatot és családi futófesztivált tartottak június 10-én, szombaton.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Nem tudhatjuk, mikor szereti meg a sportot, a mozgást egy templomba járó ember. Adunk esélyt ennek, mint ahogyan annak is, hogy egy profi futót ezen a helyen megérintsen valami a kereszténységből. Az ember nem csak test, és nem is csak lélek. A kettő egysége” – mondta az első máriapócsi futózarándoklat egyik szervezője. Ennek megfelelően lelki és testi bemelegítéssel kezdődött az esemény: reggel nyolc órakor az Istenszülő tiszteletére végeztek szertartást a templomban. A parakliszon Orosz István kegyhelyigazgató elmélkedett. Az izmok megfelelő állapotáról pedig Kalapos Tamás zumbaoktató gondoskodott a templom előtti téren.

A futózarándoklat megnyitóbeszédét Szabó Tünde sportért felelős államtitkár mondta, aki később a futást is elindította. „Hiszem, hogy egy zarándoklaton való részvétel, ahogyan a közös sportolás is, közösséget teremtő élményt jelent” – fogalmazott köszöntőjében az államtitkár. Kitért arra is, mennyire felemelő számára Máriapócsra, erre a neves búcsújáró helyre érkezni, ahol „az ég és a föld, a lélek és a test összeér”.

Palánki István, aki az egész napot koordinálta, elsőként egy kilométeres családi örömfutásra hívta a jelenlévőket, majd valódi verseny következett, különböző korosztályok számára, illetve különböző távokon. (Azon az internetes felületen, ahol a regisztráció zajlott, rövidesen minden nevező megtekintheti az eredményeket.) Elektronikusan és helyben összesen 488-an regisztráltak. Kísérőikkel együtt 1300-1500 érdeklődő érkezett a kegyhelyre.

A legidősebb amatőr futó 1955-ben, a legfiatalabb 2015-ben született. Kijár nekik és minden más résztvevőnek a gratuláció a kitartásukért, hiszen sportoláshoz igencsak meleg volt az idő.

A futószámokon kívül egyéb verseny is folyt: a legsportosabb egyházközség és a legsportosabb oktatási intézmény vándorserleggel térhetett haza. Egyiket sem kellett messzire vinni azonban, mert mindkettőt a máriapócsiak nyerték. A helyiek azonban nagyon remélik, hogy egy év múlva még többen neveznek más településekről is. Már most is sokan érkeztek Újfehértóról, a Szent Lukács Szeretetszolgálattól, a Sója Miklós Általános Iskolából. Legmesszebbről pedig egy szíriai fiatalember érkezett, aki a célba érve keresztet rajzolt magára. Elmondta, hogy az Istenszülő elé tárta kérését, gyermekáldásért ajánlotta fel futását.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria