Ég és föld között – Fotókiállítás nyílt Korzenszky Richárd OSB képeiből Tihanyban

Megszentelt élet – 2019. december 11., szerda | 11:31

Advent első vasárnapján, december 1-jén, az ünnepi szentmise után nyílt meg Korzenszky Richárd bencés szerzetes, nyugalmazott perjel Ég és föld között című fotókiállítása Tihanyban, az Apátsági Rege Cukrászdában.

Az élet mindenütt megnyilvánuló lüktetését, szépségét és szenvedését, az élet teljességét megragadó fotók szavak nélkül is az alkotó hitvallására utalnak – méltatta a megnyitón a különös, egyéni látásmódot sugárzó tárlatot Présingné Baracskai Erika, aki több mint két évtizede látja el az apátság titkárságvezetői szolgálatát.

A képek előtt megállva a látogatónak Weöres Sándor vallomása villanhat fel Szembe-fordított tükrök című verséből: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra”. Korzenszky Richárd végtelenül tiszteli az életet, a pici bogaraktól kezdve minden élőlényben Isten teremtményét látja, s fotóin úgy mutatja meg őket, ahogy egy átlagos szemlélő sosem látja. A Korzenszky-látásmód ugyanis utánozhatatlan – emelte ki Présingné Baracskai Erika. – Képei a harmóniát, a természet örök szépséget sugározzák, s még a keresztek mögött is felvillan a fény, a szikrázó kék ég, az élet szépsége. A belénk kódolt vágy, a felfelé törekvés vágya is megfogalmazódik a fotókon: az ember bár a földhöz kötötten él, de mindig felfelé néz, reménységgel telve.

A megnyitó beszéd után Korzenszky Rihárd köszönetet mondott a kiállítás rendezőjének, Csizmazia Bulcsúnak, aki kitűnő érzékkel válogatta és állította össze a tárlat anyagát, illetve helyezte el a falakon a képeket.

A kiállítás 2020. március 1-ig tekinthető meg az Apátsági Rege Cukrászdában.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria