Egerben bemutatják Demeter István „Éveim” című önéletrajzi kötetét

Kultúra – 2015. szeptember 28., hétfő | 10:44

A Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében Demeter István egykori sajószentpéteri plébános „Éveim” című önéletrajzi kötetének bemutatójára kerül sor október 8-án, 16.30 órától az Egri Hittudományi Főiskola Aloysianum termében.

A kötetet, melyhez Ternyák Csaba egri érsek írt köszöntő ajánlást, Löffler Erzsébet, az egri Érseki Vagyonkezelő Központ, Könyvtár, Múzeum és Levéltár igazgatója mutatja be.

Demeter István az Egri Szeminárium növendékeként 1937-ben az Egri Növendékpapság Egyházirodalmi Társulatának elnöke volt, a társulat tevékenységéről Bakos Tamás diakónus tart ismertető előadást.

Az Éveim című kötetet a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény jelentette meg a Folia Collecta sorozat darabjaként. A kötet a helyszínen megvásárolható. A rendezvényre a belépés ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak!

Demeter István Jászapáti határában egy tanyán született 1914-ben. Édesapja az orosz frontról nem tért haza, édesanyját négyévesen vesztette el. A korai árvaság terhét egész életében hordozta. Élete színes világát kénytelen volt saját magának kialakítania, kisebb gyermekként színielőadásokat szervezett, később verseket és könyvkritikákat írt, melyeket a Vigilia, az Új Kor, később az Új Ember és a miskolci Napjaink jelentetett meg.

1938-ban szentelték pappá, és hivatásáról így vallott: „A századikat keresem.” 1959-től haláláig Sajószentpéter plébánosa, ahol pezsgő szellemi élet alakult ki körülötte. Együtt dolgozott és baráti szálak fűzték Feledy Gyulához, Csohány Kálmánhoz, Kass Jánoshoz, Kondor Bélához, akivel a sajószentpéteri templomot is kifestették.

Demeter Istvánt főleg íróként és költőként ismerik, pedig életének utolsó két évtizedében közel 26 ezer képzőművészeti alkotást hagyott az utókorra. Ebből az óriási mennyiségű életműből azonban ma már csak közel hatezer darab létezik, melyből ötezret őriz a sárospataki gyűjtemény. A művek nagy része rossz minőségű papírra készült, hiszen minden tiszta felületet, ami a kezébe került, és eszközt, ami nyomot hagyott, felhasznált képei elkészítéséhez. Lehetett az stencilpapír, melynek a színén püspöki körlevél érkezett, vagy bor, mely bordó színt hagyott. A halála előtt összecsomagolt képeire ezt írta: „Vagy a muzeológusoknak, vagy az egereknek.”

(Feczkó Ágnes)

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria