Egerben tartották az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács szakmai napját

Kultúra – 2016. október 19., szerda | 9:08

Az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács (OEMT) Egerben tartotta meg idei szakmai napját október 17-én. A program az egri bazilika Mária-kápolnájában szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Varga Lajos váci segédpüspök volt.

A tanács tagjai a szentmisét követően Köves-Kárai Petra, az intézmény munkatársa vezetésével megtekintették az idén februárban megnyílt Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont kiállításait. A palota első emeletén elhelyezett egyházművészeti kiállítás bepillantást nyújt a püspöki sekrestyébe, dolgozószobába, kincstárba, képtárba, illetve könyvtárba.


A második emeleten különböző főpapi enteriőröket tekinthetnek meg a látogatók: a dísztermet, a szalont, a dolgozószobát és a hálószobát. Emellett helyet kapott a palotában egy „vanitas” (hiábavalóság, hiúság) művészettörténeti tematikát feldolgozó, illetve egy magyar szenteket és boldogokat bemutató kiállítás.


A palota bejárása után Löffler Erzsébet, az egri Főegyházmegyei Múzeum leköszönő igazgatója beszélt az érseki palota felújításáról, a koncepciókról, a tervekről és a kivitelezésről.

A délutáni program során a résztvevők ellátogattak a Főegyházmegyei Könyvtárba, ahol Balogh Ferenc igazgató mutatta be a gyűjtemény néhány különleges darabját, érdekességét, illetve a könyvtár nagytermét, melynek mennyezetét a cseh családból származó Johann Lucas Kracker késő barokk festőművész tridenti zsinatot ábrázoló freskója díszíti. A program végén bemutatták a gyűjteményeket a tanács tagjai előtt.

Forrás és fotó: Országos Katolikus Gyűjteményi Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria