Egy budapesti és egy pannonhalmi bencés épületet korszerűsítenek

Megszentelt élet – 2017. június 16., péntek | 17:58

Európai uniós pályázat keretében energetikailag megújul Budapest XI. kerületében a Bencés Tanulmányi Ház és Pannonhalmán a Szent Adalbert Szociális Otthon.

Pannonhalmi diákok látogatása a Szent Adalbert Szociális Otthonban

A budapesti Bencés Tanulmányi Ház épületének homlokzatát és lábazatát hőszigetelik, a régi ajtókat, ablakokat modern, háromrétegű műanyag nyílászárókra cserélik, a tetőablakokat kivehető és tisztítható szűrőbetéttel rendelkező beépített szellőzővel bíró, lakkréteggel felülkezelt faablakokra cserélik. A felújítás során sor kerül a padlásfödém és a tető utólagos szigetelésére is. A fűtési rendszert is korszerűsítik levegő-vizes hőszivattyúrendszer, valamint napelemes rendszer beépítésével.

A pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthon épületének korszerűtlen vázkerámia falazatára és lábazatára is hőszigetelés kerül, korszerűre cserélik a nyílászárókat is. A fűtési és a melegvízrendszer korszerűsítése megújuló energiák felhasználásával valósul meg: napelemes és napkollektoros rendszert építenek ki, valamint levegő-vizes hőszivattyús rendszert is telepítenek, utóbbi az őszi-tavaszi elő- és utófűtési szezonban a napkollektorok mellett a hőigény kielégítésére szolgál majd.

A Pannonhalmi Főapátság tulajdonában levő épületek hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje, valamint megújuló energiaforrások felhasználása mintegy 170 millió forintból valósul meg.

Forrás: BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.

Fotó: Hetedhetkaland.blogspot.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria