Egy dobogó szív nem életet jelez?

Nézőpont – 2019. január 3., csütörtök | 14:14

Az egyesült államokbeli Iowában történtek jól példázzák, hogy ott is lehet változást elérni az élet védelmében, ahol erre éveken át nem sok esély látszik. Zaymus Eszterre, a CitizenGO magyar munkatársára nagy hatással volt a „szívdobbanás-törvény” pozitív üzenete, így helyben járt utána az esetnek.

A magyar életvédő a CitizenGO helyi munkatársával, Scott Schittllel együtt látogatott az amerikai államba. „Bízom benne, hogy az iowai tapasztalatokból tanulni tudunk, és fel tudjuk azokat használni a magyar kisbabák védelmezése során” – írja az eredetileg a Képmás.hu-n megjelent cikkében.

Iowa állam kormányzója, Kim Reynolds 2018. május 4-én írta alá a gyermekek életét a szívverésük észlelésétől (nagyjából a várandósság hatodik hetétől) védelmező „szívdobbanás-törvényt”. Az alábbi sorokat fűzte döntéséhez:

„Hiszem, hogy minden ártatlan élet értékes és szent, és mint kormányzó ígérem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a védelmében. Ez az, amit ma teszek. Megértem, hogy nem fog mindenki egyetérteni ezzel a döntéssel. De ha a halált a szívverés megállásával határozzuk meg, akkor egy dobogó szív nem életet jelez? Számomra erkölcstelen megállítani egy ártatlan, dobogó szívet, és visszataszító magzati testrészekkel kereskedni. A hitem arra vezet, hogy minden iowait védelmezzek, függetlenül attól, hogy mennyire kicsik.”

Iowában felkerestük a The Family Leader és a Personhood Iowa szervezeteket. Majd a Des Moines-i Állami Törvényhozás székházában találkoztunk Amy Sinclair szenátorral, akinek nagy szerepe volt a sikerben, mivel ő volt az ügy egyik fő támogatója a szenátusban. „Célunk, hogy minden iowai ember életét védelmezzük, különösen azokét, akik a legvédtelenebbek, és nem tudnak kiállni magukért” – mondta Amy Sinclair.

Scott Schittl (balra), Zaymus Eszter (középen) és Amy Sinclair (Iowa állam szenátora), Des Moines State Capitol, 2018. október 4.​​​​​​​

Példaértékűnek tartom az iowai életpárti törvényhozók kitartását. Miután leszavazták vagy bírósági úton ellehetetlenítették egy javaslatukat, mindig újra próbálkoztak.

Nézzük végig, honnan indult és milyen lépéseken keresztül jutott el Iowa az élet szívdobbanástól kezdődő védelméig.

Az Egyesült Államokban a Roe kontra Wade-ügyben 1973-ban hozott legfelsőbb bírósági döntés tagállami hatáskörbe rendelte az abortusz kérdését. Iowában 2017-ig egészen a második trimeszter végéig végeztek abortuszokat (holott az ilyen korban megszülető gyerekeket már képesek megmenteni az orvosok).

2008-ban kezdte el Iowában (Amerikában elsőként) a Planned Parenthood szervezet az úgynevezett „távabortuszok” vagy webkamerás abortuszok gyakorlatát. Ez lehetővé teszi, hogy a Planned Parenthood orvosai személyes konzultáció nélkül, nagyvárosi irodájukból, videohíváson keresztül lépjenek kapcsolatba a vidéken élő várandós anyával, majd őt egy lakóhelyéhez közeli, távvezérelt fiókhoz irányítsák, ahol az abortusztablettát találja. Évente ezrek folyamodnak ehhez a módszerhez az államban. Az emberi életeket kioltó mérgeket mint időzített bombákat helyezték el Iowa-szerte. Még csak orvosi vizsgálat sem szükséges a bevételükhöz, „tökéletesre” fejlesztették a terjesztésüket.

2011-ben az Iowa Right to Life csoport 20 ezer aláírást gyűjtött a webkamerás abortuszok megszüntetése céljából.

2013-ban az életvédő szervezet javaslatára az Iowa Board of Medicine nevű orvosi testület előírta, hogy csak személyes orvosi konzultáció után lehet kiadni abortusztablettát. A Planned Parenthood bíróságon szállt szembe a döntéssel.

2013-ban az életvédő szervezet javaslatára az Iowa Board of Medicine nevű orvosi testület előírta, hogy csak személyes orvosi konzultáció után lehet kiadni abortusztablettát. A Planned Parenthood bíróságon szállt szembe a döntéssel.

2014-ben az iowai legfelsőbb bíróság döntése kimondta: egy orvosi testületnek nincs joga ilyen szabályt hozni.

2015-ben a főügyészi hivatal síkra szállt azért, hogy engedélyezzék az orvosi testület számára a távabortuszok gyakorlatának megtiltását, de az iowai legfelsőbb bíróság megvétózta a beadványt...

A cikk teljes terjedelmében a Képmás.hu oldalon olvasható.

Forrás: Zaymus Eszter/Képmás.hu

Fotó: Pexels.com, Képmás.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria