Egy éve gyilkolták meg Shahbaz Bhatti pakisztáni vallási kisebbségügyi minisztert

Kitekintő – 2012. március 3., szombat | 9:38

Egy évvel ezelőtt, 2011. március 2-án lett gyilkosság áldozata a katolikus pakisztáni vallási kisebbségügyi miniszter Shahbaz Bhatti, akit 30 fegyverlövéssel öltek meg Iszlámábádban. A keresztények és a többi kisebbség védelméért harcoló miniszter bűne a blaszfémiáról (Istenkáromlásról) szóló törvény felülvizsgálata, valamint Asia Bibi asszony, 5 gyermekes pakisztáni keresztény édesanya védelme volt, akit szintén Istenkáromlás vádjával ítéltek halálra.

A Pakisztáni Katolikus Püspöki Konferencia tagjai Shahbaz Bhatti tragikus halálát követően XVI. Benedek pápának írt levelükben kérvényezték a miniszter, mint a katolikus hit vértanúja ügyének előmozdítását. A főpásztorok levelükben Shahbaz Bhatti-t bátor vezető személyiségnek nevezték, aki mindig készen állt, hogy életét embertársaiért feláldozza. Hűséges katolikus és Jézus Krisztus elkötelezett követője volt – olvasható a pakisztáni katolikus főpásztorok levelében.

Bhatti miniszter halálának első évfordulóján, március 2-án a Pápai Lateráni Egyetemen könyvet mutattak be Egy blaszfém halála. Shahbaz Bhatti egy vértanú politikus Pakisztánban címmel. A kötet írója, Francesca Milano rádiónknak nyilatkozva „nagyszerű embernek” nevezte a megölt pakisztáni minisztert, akinek életét két alapvető dolog határozta meg: a Pakisztán iránti szeretet és az Istenbe vetett hit. Elmondta, hogy Bhatti gyermekkora óta a szegények védelmébe állt és küzdött a társadalmi igazságtalanságok ellen. Egyetemi évei alatt is a hátrányos, kisebbségben lévő keresztény diákok mellé állt, akik gyakran kerültek fenyegetett helyzetbe. Az írónő kiemelte, hogy Bhatti miniszter kezdeményezésére a punjabi börtönben kápolnát építettek, hogy a keresztény rabok is tudjanak hol imádkozni.

Shahbaz Bhatti fiatal kora óta hozzá volt szokva a fenyegetésekhez a vallási kisebbségek védelmét szolgáló tevékenysége miatt, amely tovább súlyosbodott a „fekete törvénynek” is nevezett blaszfémia törvény felülvizsgálását illetően – magyarázta Francesca Milano. Az istenkáromlásra vonatkozó szabályozás sok embert, köztük a kisebbségben lévőket, de ugyanúgy számos muzulmánt is sújt Pakisztánban. A keresztényekkel, vagy más vallások híveivel szemben gyakran azért alkalmazzák, hogy ezáltal az Iszlám követésére kötelezzék őket.

Shahbaz Bhatti lelki végrendeletében így írt: „Csak egy helyet szeretnék Jézus lábainál… Krisztusért akarok élni és Érte akarok meghalni… Amíg életben leszek, utolsó leheletemig Jézust és ezt a szegény, szenvedéssel teli emberiséget, a keresztényeket, a rászorulókat, a szegényeket fogom szolgálni.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír