Egy menekülttábort és egy kórházat támogat a Hungary Helps Program Etiópiában

Hazai – 2019. június 28., péntek | 11:34

483 millió forinttal támogatja a magyar kormány az egyházi szervezetek által fenntartott Mai Ayni menekülttábort Etiópiában, további 161 millió forintot pedig egy klinika részére juttat a kabinet – írja a Miniszterelnökség közleményében, amelyet az MTI Országos Sajtószolgálat tett közzé.

A magyar kormány humanitárius politikájának alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni. Kelet-Afrika az Európába irányuló migráció egyik fő forrása a Hungary Helps Program keretében, ezért 483 millió forinttal támogatjuk az egyházi szervezetek által fenntartott Mai Ayni menekülttábort Etiópiában, további 161 millió forintot pedig egy klinika részére juttat a kabinet.

Kelet-Afrika az Európába irányuló migráció egyik fő forrása, a régió fegyveres konfliktusai miatt Etiópiának közel 1 millió, a környező országokból elmenekült ember számára kell biztosítania az alapvető ellátást. A magyar kormány a kelet-afrikai térség keresztény és más vallási, valamint nemzetiségi kisebbségeihez tartozó emberek szülőföldjük térségében való megmaradása és a számukra emberhez méltó életkörülmények biztosítása érdekében döntött a segítségnyújtásról.

Az Orbán Viktor miniszterelnök és etióp keresztény vezetők júniusi budapesti találkozóján történt felajánlás alapján a kabinet egyenlő arányban, összesen 483 millió forinttal támogatja az Etióp Ortodox Tewahido Egyház, az Etióp Katolikus Egyház és a Jézus Helye Etióp Evangéliumi Egyház által ökumenikus együttműködés keretében fenntartott Mai Ayni menekülttábort. Az Etióp Ortodox Tewahido Egyház Migbare-Senay klinikájának működésére további 161 millió forintot adományoz a magyar kormány. A segítségnyújtás megerősíti a helyi közösségeket és elősegíti számukra a helyben maradást, mérsékelve ezáltal az Európára nehezedő migrációs nyomást.

A Hungary Helps Program a 2017-es létrejötte óta mintegy 35 ezer ember számára tette lehetővé, hogy a migráció helyett inkább a szülőföldjén való megmaradást válassza.

Forrás: MTI-OS

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria