Egy órán át zúgtak a harangok Hajdúdorogon

Hazai – 2020. június 5., péntek | 20:59

Igazán különleges módon: egy órán át tartó kézi harangozással, emellett koszorúzással és őrtűzgyújtással emlékeztek Hajdúdorogon a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján, június 4-én.

A Trianon 100 elnevezésű ünnepségsorozat az emlékezés virágainak elhelyezésével kezdődött Hajdúdorogon, a Móra-iskola kerítésénél lévő városi domborműnél.

A koszorúzást a székesegyházban tartott ökumenikus istentisztelet követte.

16 óra 30 perckor a magyarság összetartozásának jeleként megkondultak a város központjában álló görögkatolikus székesegyház harangjai. A hajdúdorogiak egy teljes órán át tartó kézi harangozással emlékeztek a száz évvel ezelőtt bekövetkezett nemzeti tragédiára. A harangozók között volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita is.

Dalanics Zoltán, a hajdúdorogi első székesegyház parókusa az országos kezdeményezéshez kapcsolódva így fogalmazott levelében május végén: „Annak idején, éppen száz évvel ezelőtt (...) egy órán keresztül szóltak a harangok, a halálraítélt Magyarország harangjai. Imádkoztak a harangok, elzúgták azt, amit elmondani nem lehet. Itt, Hajdúdorogon mi is egy óra hosszán keresztül fogunk harangozni. Kötéllel fogjuk húzni a harangot, kézzel (...). Elmondjuk az imádságot is olyan szép méltósággal, ahogy csak mi mondhatjuk június negyedikén.”

A hajdúdorogi székesegyház 17. századi alapokon nyugvó harangtornyában 14 méter magasan helyezkedik el a három harang: a legidősebb és a legnagyobb a Szent János-harang, amely Keresztelő Szent Jánosról kapta a nevét. Az eredeti, 40 mázsás harangot 1815-ben öntötték, majd miután az I. világháború idején hadi célokra beolvasztották, 1927-ben öntötték újra. A Szent Anna-harangot 1935-ben öntötték, a II. János Pál pápa nevét viselő harangot pedig a pápa máriapócsi látogatása előtt tisztelegve, 1991-ben.

(Forrás: Wikipédia)

A főpásztor nemcsak harangozott, hanem fát is ültetett az ünnepség keretében a közösség tagjaival a templom kertjében.

A programsorozat folytatásaként az egybegyűltek Tánczos Gábor vezérezredes sírboltjánál hajtottak fejet, és elhelyezték koszorúikat a Kukuca temetőben, felidézve, hogy száz esztendővel ezelőtt a magas rangú katonadiplomata hazaszeretetének köszönhetően több település az anyaország határain belül maradhatott.

A nap végén 20 óra 20 perckor – ahogyan a világ 65 országának kétezer településén – Hajdúdorogon is fellobbantak az összetartozás tüzének lángjai.

A Görögkatolikus Médiaközpont videós összefoglalója a harangozásról és a megemlékezésekről ITT található.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria